Nieuwbouw

Learning hub universiteit Singapore opgeleverd

In Singapore is de ‘learning hub’ van de technologische universiteit Nanyang (NTU) opgeleverd. Het door Heatherwick Studio ontworpen complex bestaat uit twaalf torens, die zijn gegroepeerd rond een atrium. De betonnen gevels ogen als gestapelde potten van klei. In de golvende gevelpanelen is met behulp van siliconenmallen een horizontaal patroon gekerfd, dat het beton een driedimensionale textuur geeft. Ook in het gebouw zijn wanden, trappen en kolommen verlevendigd met textuur en figuratie. Op die manier wilde Heatherwick de indruk wekken alsof het beton ‘handgemaakt’ is en het bovendien ‘mooier’ laten ogen.

De toepassing van beton was noodzakelijk om de hoge duurzaamheidsambities in de tropische context te behalen. Het open en voor daglicht doordringbare atrium is op natuurlijke wijze geventileerd, terwijl de collegezalen door middel van convectie worden gekoeld. Aan het energiezuinige gebouw is de hoogste certificering op het gebied van duurzaamheid in Singapore toegekend.

De torens tellen elk acht lagen, bestaande uit een ronde collegezaal. Alle leerruimtes hebben directe aansluiting op het atrium, dat is ontworpen als een interactieve en een ontmoetingen stimulerende (leer)omgeving. Het atrium is daartoe voorzien van terrassen en andere open ruimtes, met maximaal onderling zicht.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant