Domotica

Langer thuis wonen

Ouderen willen steeds langer thuis blijven wonen. Door de vergrijzing neemt hun zorgbehoefte toe, terwijl het aanbod aan zorg afneemt. Woningcorporaties en projectontwikkelaars kunnen het tij keren door hun woningen levensloopbestendig te maken. Dat kan tegenwoordig tegen zeer acceptabele kosten.

Stel, je vader is plotseling overleden en je 78-jarige moeder staat er alleen voor. Ze is niet meer zo goed ter been en wordt soms wat vergeetachtig. Je maakt je zorgen of ze het in haar eentje wel aan kan en overal aan denkt. Bovendien, nu je vader er niet meer is om haar naar de huisarts te brengen voor frequente bloeddrukmetingen en suikerspiegelcontroles, ben jij genoodzaakt regelmatig vrijaf te nemen om haar te brengen. Je overweegt haar in te schrijven bij een verzorgingstehuis, al blijft je moeder veel liever thuis wonen.

Wat zou het fijn zijn als er iemand is die controleert of ze het gas wel uit doet en de lampen niet onnodig laat branden, de thermostaat op tijd opdraait, de gordijnen dicht doet en ’s ochtends weer opent, regelmatig haar bloeddruk en suikerspiegel controleert en bovendien alarm slaat als ze onverhoopt valt. Met de toenemende personeelstekorten in de zorg is het onmogelijk dit soort diensten als thuiszorg aan te bieden, maar domotica is in staat om al deze voorzieningen te leveren, geheel geïntegreerd en met een eenvoudig bedieningsgemak.

Lees het complete artikel op AV & Domotica