Kwaliteit ventilatiesystemen blijft achter bij eisen

9 december 2010 Bron: © Profnews 2010
Nieuwbouwhuizen worden nog steeds onvoldoende geventileerd. Dit komt door gebrek aan kennis, vrijblijvendheid en onverschilligheid bij zowel ontwerpers, bouwers, ontwikkelaars als gebruikers. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het energiegebruik, maar ook voor het binnenklimaat.

Volgens Jaap Balvers, onderzoeker van BBA Binnenmilieu, voldoen zowel ventilatie met mechanische toe-en afvoer als ventilatie met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer in de praktijk bij lange na niet aan de gestelde kwaliteitseisen. Van het eerste systeem voldoet slechts 5% en van het tweede systeem slechts 23% in de onderzochte woningen. Blijkens het onderzoek zijn alle schakels in de keten verantwoordelijk hiervoor. Volgens directeur van BBA Binnenmilieu Atze Broerstra toont het onderzoek aan hoezeer ventilatiesystemen, van ontwerp tot aan gebruik, worden onderschat. Ventilatiesystemen krijgen niet de aandacht en het budget dat ze verdienen.

De Ventilatie Prestatie Keuring die de ventilatie-industrie kort geleden heeft geïntroduceerd, kan een belangrijke bijdrage leveren aan het borgen van de prestaties van systemen in de praktijk, zo stelt Andre Meester, directeur van Alusta.

Gebaseerd op: EnergieGids.nl
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo