Kurkvloer zorgt voor een gezond comfort binnenshuis

6 juni 2011 Bron: RCA
Kurkvloer zorgt voor een gezond comfort binnenshuis
Met kurk in je interieur teken je voor een slimme keuze: een eigentijdse designvloer met een maximum aan gezond comfort. Het geheim zit in het natuurlijke materiaal. Zo hebben de kurkvloeren van Santana een uitstekende veerkracht. En dat leidt tot fysieke drukverlichting van rug, ledematen en gewrichten. Geen overbodige luxe als je weet dat acht op de tien Belgen vroeg of laat met rugklachten kampen. Ontdek de vele gezondheidstroeven van de bast van de kurkeik.

Kurken vloeren en wanden zijn vandaag helemaal afgestemd op de laatste interieurtrends. De designmogelijkheden zijn dan ook eindeloos: van grote, strakke tegels tot speelse accenten. Minder gekend is het gezonde comfort van een kurken vloer. Santana licht de natuurlijke troeven van kurk toe.

• Natuurlijke veerkracht voor minder rugpijn
Kurk is bijzonder sterk en veerkrachtig dankzij zijn unieke celstructuur. Die is te vergelijken met een honingraat: elke kubieke centimeter bestaat uit 40 miljoen cellen, gevuld met lucht. Dat maakt dit natuurlijke materiaal zo soepel én sterk. Kurk keert altijd naar zijn oorspronkelijke vorm terug en absorbeert schokken – wat zorgt voor drukverlichting van voeten, benen, gewrichten en rug.

Als je op een harde ondergrond loopt, gaan je spieren en pezen vibreren door de opwaartse energie. Precies deze trillingen belasten op termijn je rug, heup en ledematen en kunnen pijn, stress en vermoeidheid uitlokken. Met zijn natuurlijke veerkracht verlicht kurk pijnlijke voeten, vermoeide benen en vaakgehoorde rugklachten. Een studie* bewijst het verzachtende effect en positioneert kurk als beste vloer om schokken op te vangen. In die zin kan je een kurken vloer ook vergelijken met goede sportschoenen.

• Thermische isolatie voor warme voeten
Koude voeten maken niet alleen humeurig, ze geven je hele lichaam een koud gevoel. Met een kurken vloer ben je instant van dit probleem verlost. De thermische isolatie van kurk is dan ook uniek. Kurkkorrels nemen de omgevingswarmte op en houden die lang vast, zodat je non-stop van een aangenaam klimaat geniet.

Een studie* – waarbij de warmteoverdracht van voeten op verschillende vloeren werd gemeten gedurende 2 minuten (zie illustraties) – bevestigt de uitstekende thermische isolatie van kurk. Geen wonder ook dat kurk als materiaal heel wat hoogtechnologische toepassingen kent, zoals bekleding in ruimtesondes.

Maar bovenal ervaar je met kurk een ongekend comfort onder je voeten: aangenaam warm, zacht maar tegelijk stevig. En onweerstaanbaar voor blote voeten! Gelukkig kan je de kurken vloeren van Santana overal in huis leggen, tot in vochtige ruimtes als de badkamer.

• Akoestische isolatie voor minder stress
Kurk is een prima geluidsdemper. Decibels zakken zo weg in de miljoenen cellen die elke kubieke centimeter kurk bevat. Lawaai weergalmt niet, trillingen worden geabsorbeerd en loopgeluiden worden sterk afgezwakt, zowel in de ruimte zelf (reflectiegeluidsdemping) als in de ruimtes eronder (transmissiegeluidsdemping). Anders gezegd: meer rust, minder stress. Kurkvloeren lenen zich bij uitstek voor speel- of studeerkamers van de kinderen, bureaus of slaapkamers.

• Allergievrij voor gezonder leefklimaat
Kurken vloeren zijn ook hygiënisch en dragen bij tot een gezonder leefklimaat. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans. Handig voor iedereen en allergielijders in het bijzonder. Kurken vloeren zijn ook makkelijk in onderhoud: snel met de stof-zuiger erover of een uitgewrongen dweil met Santana Clean, en je kurkvloer is weer stralend schoon.

* Comfortstudie door ‘Instituto de Biomecánica’ in Valencia, een technologisch onderzoeksinstituut dat het gedrag van het menselijk lichaam bestudeert en de interactie met producten en omgeving.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo