Algemeen

Kunststofverwerkende bedrijven komen ingenieurs en technici te kort

Naar aanleiding van het nieuwe schooljaar vraagt Federplast.be, de vereniging van producenten van kunststof- en rubberartikelen, aandacht voor het nijpend tekort aan goed opgeleide jongeren die nodig zijn voor de toekomst van deze dynamische industrietak. De kunststofverwerkende bedrijven hebben goed opgeleide ingenieurs en technici nodig om hun toppositie te behouden ten aanzien van de toenemende internationale concurrentie. Wie een opleiding kunststoffen, composieten of matrijzenbouw heeft gevolgd moet nooit lang zoeken naar een goede job.

Kunststoffen bieden onze samenleving veel voordelen: niet alleen een goede thermische isolatie (energiebesparing, reductie van de CO2 uitstoot), maar ook akoestische en elektrische isolatie (bescherming tegen energieverlies en elektrocutie). Gecombineerd met de juiste versterkingsvezels vormen kunststoffen ultralichte materialen, die veel sterker zijn dan de meeste andere materialen en die door hun licht gewicht een belangrijke energiebesparing en een vermindering van de emissies mogelijk maken. Kunststofverpakkingen voorkomen verspilling van voedsel. Rubbers zijn dan weer belangrijk bij de productie van banden en in talrijke technisch veeleisende toepassingen.

Kunststoffen bevatten na één of meer recyclagecycli nog steeds de energie-inhoud van de petroleum waaruit ze gemaakt werden, en kunnen dus op einde leven nog altijd nuttig worden aangewend in verbrandingsinstallaties met energierecuperatie (bv. via warmte-krachtkoppeling). Momenteel wordt meer dan 95% van het kunststofaval in België al ingezameld met het oog op recyclage of energierecuperatie in daartoe uitgeruste installaties.

Er zijn in België ongeveer 1300 bedrijven met één of meer machines voor kunststofverwerking. Hiervan zijn ongeveer 600 bedrijven met kunststofverwerking in hoofdactiviteit, welke in hoofdzaak KMO’s zijn. De producenten van kunststoffen en rubbers, de producenten van kunststof- en rubberartikelen en de composietfabrikanten stellen samen meer dan 34.000 mensen tewerk en haalden in 2010 een omzet van 14,7 miljard euro. Bovendien leveren de productie en verwerking van kunststoffen de grootste positieve bijdrage tot de handelsbalans van België.

Kunststof- en rubberverwerking gebeuren in België met snelle, efficiënte en uiterst nauwkeurige robotgestuurde machines wat toelaat meerdere productiestappen in één verwerkingsproces uit te voeren. Er zijn dan ook goed geschoolde technici en ingenieurs nodig om de benodigde matrijzen, kunststofproducten en processen te ontwerpen en deze processen met kennis van robotgestuurde machines en van de verwerkingseigenschappen van kunststof materialen te sturen.

Ondanks het feit dat kunststoffen, rubbers en composieten in praktisch alle sectoren en in zeer veel toepassingen gebruikt worden, wordt er in het middelbaar en hoger onderwijs in de drie Belgische gewesten weinig of geen aandacht besteed aan deze materialen. De kunststofverwerkende bedrijven kampen dan ook permanent met een tekort aan goed opgeleide ingenieurs en technici die gespecialiseerd zijn in ofwel de verwerking van kunststoffen, rubbers en composieten, ofwel in de matrijzen-, mallen- en gereedschapsbouw. Ingenieurs en technici met kennis van kunststoffen zijn ook nodig in de vele bedrijven die kunststofonderdelen ontwerpen en gebruiken en in de alsmaar belangrijker wordende sector van de kunststofrecyclage.

Omdat het gebruik van kunststoffen, rubbers en composieten nog steeds toeneemt en de internationale concurrentie aan belang wint, stijgt ook de nood aan goed geschoold personeel. Daarom vraagt Federplast.be in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en in de Duitstalige Gemeenschap meer aandacht voor kunststoffen, rubber en composieten in het algemeen vormend, het technische en het hoger onderwijs. Wie een opleiding kunststoffen, composieten of matrijzenbouw heeft gevolgd moet nooit lang zoeken naar een goede job.

Klik hier voor het promofilmpje
Build for Life