Algemeen

Kunststofindustrie engageert zich voor 20% energiebesparing

De Europese brancheorganisatie van de kunststofverwerkende industrie EuPC (European Plastics Converters) en de belangrijkste nationale organisaties ondertekenden een vrijwillige Meerjarenafspraak over energiebesparing. Deze belangrijke verbintenis is het resultaat van EUPlastVoltage - een door de EU ondersteund project - met het doel om tegen 2020 het energiegebruik in de kunststofverwerkende industrie met 20% terug te dringen. De kunststofverwerking is één van de meest omvangrijke Europese industriesectoren met een totale omzet van ongeveer 300 miljard Euro. Vanuit België neemt Federplast.be, de Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen, actief deel aan het EUPlastVoltage project.

De vrijwillige Meerjarenafspraak zal als een krachtig transformatie-instrument worden ingezet om middelgrote en kleinere kunststofverwerkende bedrijven bewust te maken van de energierelevante wet- en regelgeving en van de onbenutte mogelijkheden tot energiebesparing in hun bedrijfsvoering. De belangrijkste Europese kunststofverwerkende landen zullen daarmee, via hun Europese koepelorganisatie EuPC, een directe bijdrage leveren tot de EU doelstelling om 20% energie te besparen in 2020.

De vrijwillige Meerjarenafspraak is getekend door 8 nationale verenigingen van de kunststofindustrie, te weten NRK (Nederland), ANAIP (Spanje), AHPI (Hongarije), APIP (Portugal), BPF (VK), La Plasturgie (Frankrijk), IK (Duitsland) en Federplast.be (België).

Federplast.be en de andere nationale organisaties zullen lange-termijnplannen indienen, voor periodes van 4 jaar, waarin ze aangeven hoe ze de meerjarenafspraak in eigen land zullen implementeren. Zij zullen de voortgang bij hun leden monitoren en dit jaarlijks rapporteren aan EuPC. De nationale gegevens worden samengebracht in Europese monitoringsrapporten. De onderlinge uitwisseling van ervaring tussen de landen kan een belangrijke bijdrage opleveren voor verbeteringen waarvan de kennis beschikbaar komt voor alle deelnemers.

Het EUPlastVoltage project is tot stand gekomen met de inbreng van kennis, ervaring en “best practices” van bestaande initiatieven en programma’s zoals de Climate Change Agreement van de British Plastics Federation (BPF) en de Meerjarenafspraak van de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK). Het EUPlastVoltage project werd financieel ondersteund door de Europese Commissie als onderdeel van het Intelligent Energy Europe programma. Met het Europees netwerk van energieagentschappen (EnR) zijn contacten gelegd om de nationale agentschappen te betrekken bij de uitvoering van deze Europese Meerjarenafspraak. In het kader van deze vrijwillige verbintenis steunt Federplast.be ook het geïntegreerde (VIS-)projectvoorstel InnEEPlas van de competentiepool Flanders’ PlasticVision dat samen met het Vlaams Kunststofcentrum VKC, Sirris en VITO, innovatieve energie-efficiëntieconcepten wil ontwikkelen en toegankelijk maken voor de kunststofverwerkende bedrijven en KMO’s in Vlaanderen.

Ook interessant


Build for Life