Nieuwbouw

Kromhout Kazerne Utrecht volledig in gebruik genomen

Per 1 februari 2012 zullen de laatste 1.000 Defensiemedewerkers hun intrek nemen in de nieuwe huisvesting op de Kromhout Kazerne in Utrecht. Komfort (Ballast Nedam, John Laing en Strukton) heeft hiermee het grootste DBFMO-huisvestingsproject in Nederland beschikbaar gesteld, binnen planning en budget en conform de gestelde kwaliteitseisen.

Het kazerneterrein (19 hectare) biedt huisvesting aan het Hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht, het Commando DienstenCentra en onderdelen van de Defensie Materieel Organisatie. In een relatief korte bouwperiode (totaal tweeënhalf jaar) is een modern en duurzaam kantorenpark verrezen dat ruimte biedt aan meer dan 3.000 medewerkers. De eerste 2.000 Defensiemedewerkers namen eind 2010 al hun intrek in de kazerne. Naast kantoren voorziet het kazernecomplex in sportfaciliteiten, een vergadercentrum, bedrijfsrestaurant, legering voor militairen en een ondergrondse parkeergarage. Ook de restauratie van drie aanwezige Rijksmonumenten maakt onderdeel uit van het project. De Exploitatiemaatschappij van Komfort blijft nog tot eind 2035 verantwoordelijk voor het beheer, het onderhoud en de facilitaire dienstverlening van de kazerne.



Han van Ooste, projectdirecteur Komfort bv: “Tijdens de aanbesteding van dit DBFMO-contract zijn de aanvankelijke 2.000 werkplekken verhoogd naar 3.000 werkplekken. Door flexibel gebruik op basis van het Nieuwe Werken bij Defensie is zelfs de beschikking over 3.300 werkplekken. Dankzij de deskundigheid en gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen zijn we erin geslaagd om ondanks de vele aanpassingen, de complexiteit van de opdracht en de verslechterde economische omstandigheden, het totale complex binnen de beoogde planning beschikbaar te stellen. Daar ben ik uitermate trots op. We hebben bovendien rekening gehouden met krimp- of groeiscenario’s, zodat een optimaal gebruiksgemak ook voor de toekomst is veilig gesteld.”

Komfort werkt in dit project o.a. samen met Meyer en Van Schooten Architecten, Karres en Brands Landschapsarchitecten en ISS Facility Services.