Algemeen

Krimpgemeenten tobben met geldgebrek

Krimpgemeenten in Friesland en Limburg kampen met geldgebrek en kunnen daardoor de gevolgen van de krimp niet verzachten. In het Friese dorp Wijnjewoude staat een lege fabriek met een serie roestende auto`s. Rondom de fabriek staan villa`s en vrijstaande huizen met keurige tuinen. De fabriek verpest het straatbeeld. Het is een zogeheten rotte kies. Volgens Maeike Lok, projectleider Aanpak Rotte Kiezen bij de organisatie Doarpswurk, schat in dat er in Noord-Friesland minstens 80 panden staan te verkrotten.

In de krimpregio Limburg spelen dezelfde problemen. In de gemeente Landgraaf staan pakweg 20 panden te verkrotten. Kleinere winkelstraten kunnen de concurrentie met landelijke ketens en grote supermarkten niet aan. In Noord-Friesland zijn scholen, winkels en postkantoren verdwenen. Doarpswurk heeft weinig budget en kan geen reeks krotten opkopen en opknappen.

De corporatie Wonen Limburg tracht Polen te huisvesten in lege woningen. Corporatie Hestia te Kerkrade werkt met de gemeente en Rabobank samen om winkelpanden weer in gebruik te nemen.

Gebaseerd op: Aedes Magazine
Build for Life