Tuin

Koen De Bouw beloont groene vingers met vakantie

Alle goede dingen bestaan uit drie. Dat moeten ook Helene Janssens en Koen Teeuws van ERA Janssens & Janssens uit Tielt-Winge gedacht hebben toen ze beslisten voor de derde opeenvolgende keer deze zoektocht naar de plezantste, boeiendste, meest originele of aparte tuin van het Hageland te organiseren.

Helene Janssens: “Vanuit onze ervaring als vastgoedmakelaars, merkten we een paar jaar geleden al dat de tuin als verlengstuk van de huiselijke sfeer aan een stevige opmars was begonnen. Voor sommige kopers was dat private stukje groen bijna even belangrijk als de woning zelf.”

Koen Teeuws: “Uit recent onderzoek is trouwens gebleken dat die individuele behoefte aan een eigen kwaliteitsvolle groene leefruimte de laatste tijd nog sterker is toegenomen. De doorsnee Vlaming geniet meer en vaker van zijn tuin en investeert er meer in.”

De zomer van 2008 liet zich voor de eeuwigheid optekenen als nat en somber. Maar, een beetje liefhebber laat zich niet kennen door een spatje regen. Eenendertig gegadigden lapten de grillen van het seizoen aan hun tuinlaarzen en schreven zich in als kandidaat-winnaars. Het was de groene droom van Jos en Annick Eyletten-Vandendries uit Waanrode die uiteindelijk werd gekroond tot de charmantste van het Hageland.

Koen Teeuws: “Dit jaar loopt de wedstrijd van 1 mei tot en met 5 juli. Het concept blijft hetzelfde. Op basis van twee ingestuurde foto’s worden vijf genomineerden geselecteerd die op 2 augustus bezoek krijgen van de jury o.l.v. Koen De Bouw (red. Vlaams topacteur en presentator van het VTM-programma ‘Groene Vingers’). Die bezoeken leveren een winnaar op die in september wordt bekendgemaakt en die dankzij Jetaircenter Diest-Leuven-Aarschot meteen op reis kan.”

Helene Janssens: “Wie benieuwd is, kan diezelfde zondag op ontdekkingstocht. Omdat het vorig jaar moeilijk bleek om in een halve dag álle deelnemers te bezoeken, zullen de genomineerden hun tuin nu een volledige dag openstellen. Zo kan je er een zondagje ‘garden hopping’ van maken.”

Koen Teeuws: “Het publiek kan opnieuw een of meerdere stemmen uitbrengen op zijn favoriet. Wie niet zelf op tuinbezoek kan, kan zijn keuze maken aan de hand van de foto’s op onze website. Vorig jaar kon je enkel stemmen via de computer, dit jaar ook per sms.”

Helene Janssens: “We willen toch nog even benadrukken dat we niet op zoek zijn naar de duurste of de chicste tuin, maar naar de gezelligste, plezantste, origineelste of charmantste. Vorig jaar hebben we op onze tocht gepassioneerde tuinbezitters ontmoet voor wie de drempel tot deelname te hoog leek. We hopen dat ze zich dit jaar zullen bedenken.”

‘Mijn TUIN, mijn THUIS’ loopt van 1 mei tot en met 5 juli. Inschrijven kan door te surfen naar www.era.be/janssens. Vijf genomineerden krijgen op zondag 2 augustus bezoek van Koen De Bouw en de overige juryleden. Ook het publiek kan die dag op tuinentocht. De uiteindelijke winnaar wordt op zondag 20 september bekendgemaakt en ontvangt dan een reischeque van € 650, geschonken door Jetaircenter Diest-Leuven-Aarschot.