Duurzaam Bouwen

Klacht tegen goedkope Chinese zonnepanelen

Een twintigtal Europese producenten van zonnepanelen heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen China. Ze vinden dat China zonnepanelen exporteert aan dumpingprijzen met verdoken staatssteun.
De Europese zonne-energiesector heeft het al maanden moeilijk door de toevloed van goedkope zonnepanelen uit China. Die zonnepanelen zouden echter niet volgens de regels uitgevoerd worden.

Een twintigtal Europese producenten heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Volgens hen zou de Chinese regering leningen geven aan de bedrijven in het land om hun aanbod aantrekkelijker te maken voor de Europese markt.

De Europese producenten vinden dat onaanvaardbaar en vragen zware invoerheffingen op Chinese zonnepanelen, zoals die onlangs in de Verenigde Staten zijn ingevoerd. Chinese bedrijven zoals Suntech, de grootste Chinese producent van zonnepanelen, waarschuwen echter dat protectionistische maatregelen ook in Europa duizenden banen kunnen kosten.

De Chinese producenten hebben aan de Chinese regering gevraagd om gesprekken aan te knopen met Europa om het vuur uit de lont te halen. Half september zal de Europese Commissie oordelen of de klacht van de Europese producenten ontvankelijk is.