Verbouwen

Kies voor een toekomst met kleurrijke ambities!

Aangezien er een schrijnend tekort is aan geschoold personeel in een sector waar nochtans heel wat werkgelgenheid is, hebben Bouwunie Schilders-decorateurs en IVP besloten om samen op 15 maart 2012 een nationale actiedag rond het schilderonderwijs in Vlaanderen te organiseren. Dit onder de titel S.O.S. - Schilder Op School. Beide organisaties sloegen de handen in elkaar om deze actie vorm te geven. 25 nijverheidsscholen en evenveel basisscholen gingen in op onze vraag om deel te nemen aan de actie.

Colorwall

Leerlingen nijverheidsschool, afdeling schilderen-decoratie, zullen samen met leerlingen 6de leerjaar basisschool een Colorwall maken die een permanente plaats zal krijgen in de basisschool. "Vooraf maken de leerlingen het ontwerp, ze werken er samen aan en zijn aanwezig bij de inhuldiging. Dat maakt dat er een grote betrokkenheid is en dat men fier is hieraan meegewerkt te hebben", aldus een technisch adviseur van één van de deelnemende scholen. In elke school is er minstens één vakman aanwezig die de actie mee zal begeleiden en de fierheid van het beroep zal uitdragen.

Doel

Het doel van deze actie is leerlingen uit het basisonderwijs laten kennis maken met het beroep van schilder en leerlingen van het 6de jaar nijverheidsschool laten beseffen dat hun vakkennis in de toekomst nog waardevoller zal worden. Daarom laten we de leerlingen hun liefde voor het vak toelichten aan de leerlingen basisonderwijs door het begeleiden, demonstreren,... van de actie. De actie wil daarnaast ook de ouders laten inzien dat de keuze voor een beroep als schilder een toekomst heeft. Het project wordt uitgevoerd door hun kinderen en het afsluitende event geeft uitstraling aan die keuze.

Via de media willen we de perceptie van het beroep bij het grote publiek veranderen en het imago verbeteren. De sector kent nu veel vooroordelen. Aan de hand van de actie willen we die vooroordelen van de baan werken en aantonen hoe creatief en boeiend het schildersberoep is. De sector biedt daarnaast ook veel carrièremogelijkheden en jobs. Daarnaast verdedigen we de belangen van de kleine KMO's. Deze zijn immers als eerste het slachtoffer van een slecht imago en een tekort aan goed opgeleide schilders.

Samenwerkingen

Voor deze actie sloten we samenwerkingsakkoorden af met het alle onderwijsnetten (VVKSO, OVSG & GO!), opleidingsinstanties (FVB-Constructiv), Copagro en radiostation MNM.
De actie wordt ondersteund door het Departement Onderwijs van de Vlaamse Overheid.

S.O.S.

"We willen met deze nationale actiedag het imago van het schildersberoep een positieve boost geven. Dit kan alleen maar door de samenwerking van alle betrokken partijen. We willen hierbij dan ook een oproep doen om zoveel mogelijk actoren achter ons project te scharen en Samen Onze Schouders er onder te plaatsen", aldus Piet De Langhe, secretaris Bouwunie Schilders-decorateurs.