Interieur

Kerstboom eruit, kamerplant erin

Begin december wordt een deel van de woonkamer in veel woningen traditiegetrouw ingevuld door de onvermijdelijke kerstboom. Een dikke maand lang staat die joekel van een groendecoratie op zijn plek. We wennen eraan. Hoe zeer, dat merk je pas als 'ie begin januari de deur uit gaat. Wat een akelig kale plek ineens! Zelfs tegen de tijd dat je de laatste naald uit het tapijt getrokken hebt, ben je nog niet gewend aan die lege hoek. "Er is maar een manier om dat op te lossen", stelt trendwatcher Monique van der Reijden, en dat is de plek opvullen met weer een grote groendecoratie. Maar dit keer in de vorm van een kamerplant."


Veel mensen zijn volgens Van der Reijden nog altijd een beetje huiverig om een grote plant aan te schaffen. "Terwijl men wel gemakkelijk veel kleine plantjes koopt. Dat is toch jammer, want een forse plant geeft meestal een veel grootser effect aan je interieur dan 10 kleintjes. Bovendien is het een ideale bliksemafleider voor minder mooie aspecten van je interieur. Hij trekt immers alle aandacht." De kamerplant lijkt dan ook definitief de vensterbank ontgroeit. Tegenwoordig is de grote plant hot!


Binnenklimaat

Behalve dat planten mooi zijn in een interieur, leveren ze ook nog eens een positieve bijdrage aan het binnenklimaat. Met name in de winter hebben veel mensen vanwege de loeiende centrale verwarming last van de luchtwegen en een droge huid. Planten kunnen dit leed verzachten omdat 80 procent van het water dat je ze geeft, via de bladeren weer aan de omgeving wordt afgegeven. "Bovendien", zegt Monique van der Reijden, "helpen planten akelige luchtjes, bijvoorbeeld rooklucht, te zuiveren.

Veel mensen hebben achter hun bank een tafel staan met foto's. OOk leuk is om twee grote potten met bijvoorbeeld Calathea neer te zetten.

De plant neemt de schadelijke stoffen op en geeft ze als het ware schoon weer af." Op deze pagina geeft Monique een aantal hippe voorbeelden van hoe je een kamerplant in je interieur kunt inbouwen als echte 'groendecoratie'.

Twijfel over welke plant het beste in jouw huis past? En hoe je die dure plant in leven moet houden? Wat is eigenlijk de laatste plantenmode en de juiste pot? Voor antwoord op deze vragen, lees het artikel: Allerhande tips over kamerplanten.


Veel mensen hebben achter hun bank een tafel staan met foto¿s. OOk leuk is om twee grote potten met bijvoorbeeld Calathea neer te zetten