Interieur

Kantoorconcept 'anders werken' in nieuw Ellipse-gebouw

Geen vaste bureaus meer, maar flexibele kantoren met ‘lounges’, ‘cockpits’ en ‘touch down’-werkplekken waar je met je laptop kan inpluggen. Voor de 1.500 ambtenaren van de Vlaamse overheid creëerde Kantoorinrichting Stulens–Knowledge Office in Hasselt een innovatieve werkomgeving die integraal is afgestemd op de nieuwe trend van ‘anders werken’. Stulens kreeg de Europese aanbesteding voor de inrichting van het Ellipse-gebouw toegewezen om zijn conceptuele totaalvisie inzake flexibele kantoorinrichting. De derde en laatste fase van het project, waaraan een totaalbudget van 3,5 miljoen euro is gekoppeld, is net afgerond.

‘Anders werken’ – een trend die uit Nederland komt overgewaaid – is een overkoepelende term die twee, elkaar aanvullende vernieuwingen dekt: enerzijds telewerken en anderzijds innovatieve flexibele kantoren met minder werkplekken dan werknemers. Met ‘anders werken’ wil de Vlaamse overheid een voorloper zijn op het vlak van gezinsvriendelijk personeelsbeleid dat daarnaast ook leidt tot minder woon-werkverkeer, minder kantoorruimte en meer productiviteit. Vandaar dat de overheid besloot om voor alle nieuwe vestigingen voor een flexibele kantoorinrichting te kiezen. In die context werd vorig jaar een Europese aanbesteding uitgeschreven voor de kantoorinrichting van 60% van het gehuurde Ellipse-gebouw in de Brusselse Noordwijk.

Kantoorinrichting Stulens, die de aanbesteding kreeg toegewezen, is niet aan zijn proefstuk toe wat ‘anders werken’-denken betreft. In 2000 richtte het Hasseltse bedrijf immers als proefproject de derde verdieping in van het Boudewijn-gebouw, departement Algemene Zaken en Financiën van de Vlaamse overheid. Volgens hetzelfde principe werd nu in het nieuwe Ellipse-gebouw de kantoorinrichting uitgewerkt voor een 1.200-tal werkplekken verspreid over 17 verdiepingen. De laatste ambtenaren namen net hun intrek in de hypermoderne kantoren.



Village office

Basisprincipe van ‘anders werken’ is dat niemand per definitie een individueel toegewezen bureau heeft. De medewerkers kiezen hun werkplek naargelang de taken van het moment, waarbij ze beschikken over een mobiele koffer, een laptop en een draagbare telefoon. Stulens werkte een voorstel uit dat de verschillende werkplekken functioneel en visueel in één flexibel concept integreert. Zo zijn er per verdieping ‘lounges’, open werkplekken en concentratiewerkplekken of ‘cockpits’, maar is er telkens ook een ‘touch down’-werkplek om snel de agenda te raadplegen of mails te checken. Ook is er op elke verdieping een ontvangsthoek, uitgerust met de unieke ‘Read me’-zetel van de jonge Belgische ontwerper Steven Brouns. Elke verdieping is opgevat als een ‘village office’, een leefgemeenschap met alle voorzieningen. Daarbij zijn er inhoudelijk telkens vaste scharnierpunten, zogenaamde ‘kruispunten’, voor onderlinge communicatie en samenwerking. Vervolgens werden alle werkplekken concreet ingevuld met kantoormeubilair dat zowel ergonomisch is als duurzaam en ecologisch. Wat ergonomie betreft, is alle meubilair maximaal verstelbaar. Zo zijn de stoelen en zitbanken voor een optimaal comfort zowel in de hoogte en zitdiepte aan te passen, als in kantelhoek. En zijn de kasten – halfhoog voor visuele transparantie – voorzien van akoestische schuifdeuren. Om de degelijkheid en naleveringsgarantie te waarborgen, werd uitsluitend met Europese producenten samengewerkt. Om het ecologische aspect te garanderen, werd voor producenten gekozen die op milieuzorgvlak de nodige garanties kunnen voorleggen, zoals de EMAS-norm, het ISO 14001-certificaat of FSC-label. Spreekt voor zich dat de voorkennis van Stulens inzake ‘anders werken’-denken goed van pas kwam bij dit grootschalige project. Birgit Stulens: “Je moet inderdaad in eerste instantie een concept uitwerken voor die open plattegrond, en daarbij moet je weten hoe ‘anders werken’ precies functioneert. Je kan niet zomaar alle verschillende werkplekken naast elkaar zetten, je moet creatief meedenken naar de beste oplossing in de praktijk. Anderzijds moet je alle techniek oplossingsgericht integreren in dat concept. Alleen door in team een functioneel en visueel totaalconcept uit te werken, creëer je meerwaarde.”