Domotica

KNX-gebouwbeheersysteem in assistentiewoningen Patershof

In het kasteelpark van Beernem wordt het oude klooster omgebouwd tot een residentie voor 43 assistentiewoningen plus centrale delen en een conciërgewoning. Op vraag van de bouwheer wordt dit project uitgerust met een KNX-gebouwbeheersysteem en de allernieuwste technieken op vlak van energiezuinigheid. De focus van het volledige KNX-systeem ligt echter vooral op het welzijn en de veiligheid van de bewoners.

Kostenbewust denken gaat meteen de richting uit van de grootste energierover: verwarming. “Samen met DOMOTIC.LOUNGE als integrator bedachten wij een combinatie van vloerverwarming, ventiloconvectoren en handdoekdrogers. Uniek bij dit project is vooral de keuze voor thermische zonnepanelen en de recuperatie van warmte uit ventilatielucht door middel van warmtepompen” aldus ingenieur Steven de Guchteneire.



Voorbeelden van andere investeringen op vlak van welzijn en comfort voor de bewoners zijn o.a.:
  • DALI-gestuurde TL-verlichting die lichttherapie mogelijk maakt: een natuurlijke behandeling van depressies, verkoudheden en tal van allergieën.
  • Het zorgsysteem: volledig geïntegreerd in de KNX-domotica-installatie. Via het centraal beheersysteem kan de conciërge alle instellingen zelf configureren en aanpassen volgens zorgbehoevendheid van de bewoner.
  • Toegangscontrole via Rf-id: overal zijn badgelezers voorzien. De bewoner plaatst zijn kaart in de houder aan de binnenkant van het ap¬partement en daarmee treedt het aanwezigheidsregime in werking.

Monitoring van het verbruik
Deze assistentieflats worden verhuurd volgens de formule ‘Energie inbegrepen’. Vanaf een bepaalde grenswaarde betaalt de bewoner extra. Nauwkeurige monitoring gebeurt via caloriemeters, watertellers en kWh-meters.

Dit project is zonder meer hét schoolvoorbeeld voor nieuwe serviceflats en andere woon- en zorgprojecten in de toekomst.