Interieur

Jubileumboek inrichter Eromes biedt historisch overzicht

Op vrijdag 15 mei viert Eromes haar 100-jarig bestaan. Tijdens die gelegenheid verschijnt het jubileumboek Een Eeuw Eromes, samengesteld door historicus Cor Smit. In dit boek wordt de ontwikkeling beschreven die Eromes de afgelopen 100 jaar heeft doorgemaakt van producent van schoolbanken naar het compleet inrichten van scholen, kantoren en zorginstelling.

Jan des Bouvrie

Eerder dit jaar zijn in het kader van het jubileum twee bijzondere meubelcollecties voor zorginstellingen geïntroduceerd. De meubellijnen combineren de kennis en kunde van Eromes in de zorg met de bekende signaturen van Des Bouvrie: tijdloos, duurzaam, eenvoud en een duidelijke vormentaal. Het is voor het eerst dat Des Bouvrie exclusief voor de zorgsector meubels heeft ontworpen.

Kenia

Om de mijlpaal van 100 jaar ook op een andere manier luister bij te zetten, levert Eromes een substantiële bijdrage aan de bouw en inrichting van een school voor dove kinderen in het Keniaanse Nakuru, de vierde stad van dat land. De communicatielijnen met dit project zijn kort en overzichtelijk omdat Harry Jeene, de broer van algemeen directeur Bert Jeene van Eromes, al vele jaren als arts in Kenia woont en werkt.

Historie in een notendop

De toenmalig hoofdonderwijzer Gommert Mes legde in 1909 de basis van het huidige bedrijf: hij startte dat jaar in Wijchen met een schoolmeubelfabriek. Tien jaar later bouwde Jan Rothuizen van Ero Architecten uit Ede een soortgelijke fabriek in Heelsum. Eromes ontstond in 1965 uit een fusie tussen beide bedrijven. Waar het bedrijf zich oorspronkelijk alleen bezig hield met de productie, spelen nu ook advies en creativiteit een belangrijke rol. Inmiddels richt Eromes zorginstellingen, kantoren en scholen compleet in. Het bedrijf is met een jaaromzet van ca. € 20 miljoen en 110 medewerkers een van de grotere projectinrichters van Nederland.