Bedrijfsnieuws

Jorritsma-bouw staat voor een raadsel

Jorritsma Bouw is naar aanleiding van nieuwe aantijgingen van bouwfraude een intern onderzoek gestart.

Het is de directie van Jorritsma Bouw een raadsel hoe de naam opduikt op de gisteren door de Telegraaf gepubliceerde pagina uit de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren. De Almeerse gemeenteraad laat de zaak vooralsnog rusten ook al wordt de naam van burgemeester Annemarie Jorritsma in het ochtendblad genoemd.

Jorritsma Bouw haalde in 1999 de opdracht binnen voor een schoolgebouw aan het Beursplein in Dronten. Annemarie Jorritsma en haar zwager Hylke worden met naam genoemd in de gepubliceerde pagina van een vermeende verrekening. “Wij hebben die school gebouwd, maar we kennen de documenten en de gesuggereerde afspraken niet”, zegt G. Klomp, woordvoerder van Jorritsma Bouw. “Boele & Van Eesteren was niet bij deze zaak betrokken”.
Medewerkers van Jorritsma Bouw vertellen in de loop van deze week wat zij nog weten. “Maar ik weet hun antwoord nog niet. Het is wel jammer dat we nu weer zo in het nieuws komen”, aldus de zegsman.
De oud-directeur en zijn schoonzus zouden samen 72.000 gulden hebben verrekend. “Hylke geniet al vijf jaar van zijn verdiende rust en Annemarie heeft nooit wat met het bedrijf te maken gehad”, aldus Klomp. Onder de streep blijft een bedrag over van 30.000 gulden met de opmerking “blijft te goed van Jorritsma” en tussen haakjes eronder “Heeft Hans Jorritsma bevestigd”. Volgens Klomp weet zijn directeur, zoon van Hylke, niet hoe zijn naam daar komt.
In de gemeente Dronten overheerst de verbazing. “Wij hoorden vorige week dat we waarschijnlijk te veel hebben betaald voor de school”, aldus woordvoerder H. van den Brink. “Eerst moet justitie onderzoek doen, maar als de berichten kloppen gaan we de schade mogelijk verhalen. We denken over aansluiting bij Stichting Regres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten”. Volgens de zegsman is de aanbesteding normaal verlopen en kwam Jorritsma Bouw als goedkoopste uit de bus. Andere inschrijvers waren Heijmans Bouw, Kondor Wessels en Dijkham bouw. Dronten heeft volgens Van den Brink nooit zaken gedaan met Heddes bouw en Boele & Van Eesteren die beide genoemd zijn op de pagina uit de nieuwe schaduwboekhouding.
De gemeente Almere ziet zichzelf niet als partij in deze kwestie. “Waar het ons om gaat is dat wij zeker weten dat de zaken rond Jorritsma Bouw en de burgemeester goed zijn geregeld”, aldus K. Dijkhuis van de gemeente Almere. De fractievoorzitters hebben maandagochtend overleg gevoerd over de kwestie en besloten dat het “volstrekt geen politieke zaak is”, aldus H. Smeeman van de VVD, die wel verrast was dat zijn partijgenote in de krant is genoemd. Zijn collega van Leefbaar Nederland twijfelt niet aan de positie van Jorritsma. Hij vindt de bewijzen niet hard genoeg.

Gedragscode
Op initiatief van de burgemeester bestaat sinds kort een gedragscode dat de loco-burgemeester de zaken behandeld waarbij het familiebedrijf betrokken is. Haar belang van 6,3 procent in het bedrijf zit nog steeds in de stichting die is opgericht toen ze minister werd.
De burgemeester zelf is op skivakantie en daarom niet bereikbaar voor nader commentaar, maar noemt de aantijging van betrokkenheid in de Telegraaf “complete bullshit”.
Build for Life