Tuin

Japanse rozentuin in kasteelpark Coloma uniek voor Europa

Op 25, 26 en 27 juni verwelkomt Sint-Pieters-Leeuw duizenden bezoekers op ROSES@COLOMA, de befaamde rozendagen in het kasteelpark Coloma. De unieke tentoonstelling van Daniël Ost en Kaat Tilley in het kasteel wordt ongetwijfeld een publiekstrekker, maar daarnaast zijn natuurlijk de prachtige rozentuinen een echte attractie. De rozentuinen zijn een unicum in Europa, niet in het minst omwille van de zeldzame allure die de Japanse rozentuin aan het geheel verleent. De rozentuinen zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

Japanse rozen Europees gegeerd.

Tijdens ROSES@COLOMA zullen maar liefst 150 Japanse rozenvariëteiten in volle bloei te bewonderen zijn. De bijzondere vormen en betoverende geuren van de Japanse rozen in het algemeen en van de speciale Zenrozen in het bijzonder, zullen ongetwijfeld enthousiaste reacties uitlokken bij de bezoekers. Heel wat van deze Japanse variëteiten zijn nergens anders in Europa te vinden. Buitenlandse rozenkwekers en -liefhebbers stellen dan ook regelmatig de vraag om enthout te mogen snijden.

Naast de Japanse is ook de internationale rozentuin erg de moeite waard. Rozen uit niet minder dan 26 landen, van op zowat alle continenten, zijn vertegenwoordigd. Een bonte verzameling kleuren, vormen en geuren bezorgt de liefhebber een overrompelende ervaring!

Schot in de roos!

In de jaren 90 ging vanuit de bevolking van Sint-Pieters-Leeuw een stem op om het Coloma-park aantrekkelijker te maken. Het was Ing. Marcel Vossen, provinciaal directeur van het Agentschap voor Natuur en Bos en verantwoordelijk voor o.a. het beheer van het park, die in 1995 de eerste rozentuin aanlegde. Het initiatief bleek al gauw een succes! Er volgden dan ook meerdere uitbreidingen die resulteerden in wat is uitgegroeid tot Europa’s belangrijkste rosarium. Meer dan 3000 rozenvariëteiten uit 26 landen zijn er vakkundig opgedeeld in prachtige tuinkamers. Extra troeven op het domein zijn het rozenmuseum en de rozenboomgaard.

Een dagje ROSES@COLOMA staat garant voor een dagje genieten. Een domein van 15 ha, kuieren in het groen van de ene tuinkamer naar de andere, overweldigd door de schoonheid van duizenden bloemen. En de klap op de vuurpijl worden ongetwijfeld de creaties die bloemensierkunstenaar Daniël Ost en modeontwerpster Kaat Tilley in het Kasteel Coloma zullen tentoonstellen.

Wie op zondag 26 juni de rozentuinen en de tentoonstelling wenst te bezoeken kan tussen 10.00 u en 18.00 u gebruik maken van een shuttledienst van op de parking van Makro aan de Bergensesteenweg 427 te Sint-Pieters-Leeuw.