Algemeen

Jan Turf nieuwe voorzitter ODE

Jan Turf nieuwe voorzitter ODE
Jan Turf
De Raad van Bestuur van ODE, de Organisatie Duurzame Energie, heeft op haar vergadering van eind april de heer Jan Turf aangeduid als nieuwe voorzitter. Jan Turf volgt hiermee Chris Derde (Fortech/Wase Wind) op, die na 6 jaar de fakkel heeft doorgegeven. Turf hield meteen een sterk pleidooi voor een breed gedragen duurzaam energiebeleid. ‘Dialoog vormt daartoe de sleutel. De neuzen moeten in dezelfde richting. Versnippering zal tijd en geld kosten’, vindt de nieuwe ODE-voorzitter.

Jan Turf (° 1955) bouwde zijn belangrijkste professionele ervaring op als Campagneleider bij 11.11.11 (1996), Directeur Campagne en Communicatie bij Greenpeace Belgium (1997-2002), hoofd communicatie op het Federale kabinet Volksgezondheid, Leefmilieu en Veiligheid van de Voedselketen (2002-2003) en beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu (2004-2011).

Sinds april 2011 is Jan Turf zelfstandig zaakvoerder van About Society cvba. In die hoedanigheid heeft hij zich actief ingezet in het begeleiden van maatschappelijke processen, gericht op duurzame ontwikkeling. Hij werkte onder meer in opdracht van Boerenbond, ARGUS en de Vlaamse Milieumaatschappij.

In januari 2014 verscheen van zijn hand bij Lannoo Campus het Argusrapport ‘‘Energie voor Morgen – krijtlijnen van een duurzaam energiesysteem’. Dit rapport vormde de neerslag van een twee jaar durend intensief proces, waarbij tientallen experts en stakeholders uit alle geldingen van de samenleving werden bevraagd over hun visie op de verdere ontwikkeling van ons energiesysteem.

Hierover zegt Jan Turf: “Er heerst onder alle experten en belanghebbenden ruime eensgezindheid dat ons huidige energiesysteem niet langer beantwoordt aan de vereisten van de hedendaagse samenleving. Zeker op vlak van elektriciteit is het systeem in volle verandering: er is een snelle evolutie naar decentrale elektriciteitsopwekking. Hernieuwbare energie breekt volop door. Netten worden slimmer, er komt meer sturing van de vraag.”

“Het nieuwe energiesysteem zal efficiënter, zuiniger en op termijn goedkoper zijn dan het oude, stelt Turf. Maar dan moeten we vandaag de juiste keuzes maken en de juiste investeringen doen. Dat geldt zowel op valk van elektriciteit als van warmte, waar een groot potentieel voor groene technologieën bestaat.”

Daarom hield Jan Turf bij zijn aanstelling tot voorzitter van ODE meteen een sterk pleidooi om alle neuzen in dezelfde – duurzame – richting te keren: “Waar we vandaag nood aan hebben, is aan een breed gedragen duurzaam energiebeleid. Samenleving, bedrijven en beleid moeten samen de bakens uitzetten voor het toekomstig duurzaam energiesysteem. Versnippering zal geld en tijd kosten”. Het is meteen ook een boodschap voor onze toekomstige beleidsverantwoordelijken: ODE zal zich opstellen als een actieve partner voor beleid en samenleving.

Ook interessant


Build for Life