Bedrijfsnieuws

Itinera-studie is bevestiging van strategie Betaalbaar Wonen

Met interesse heeft Groep H kennis genomen van de Studie “Kunnen Tweeverdieners nog een modale nieuwbouwwoning betalen?” van 16/5/2011, uitgevoerd in opdracht van het Itinera Institute.
De conclusies van het onderzoek “Nieuwbouwmarkt onder druk” bevestigen de stelling waarop Groep H zijn strategie nu al enkele jaren baseert: de betaalbaarheid van nieuwbouw staat onder druk.

In 2008 is Groep H reeds opgestart met de concrete invulling van deze marktuitdaging. Onder de merknaam Modus werd een nieuwe, leefbare en betaalbare woonvorm in het leven geroepen die recht in het hart mikt van de reële marktvraag: een nieuwbouw “all in” voor €200.000 (in functie van de ligging).

Er werden reeds 4 projecten naar verkoop gebracht (Torhout, Deerlijk, Gent en Waregem), goed voor 60 woningen; 58 van deze 60 woningen zijn reeds verkocht en dat nog voor de bouwwerken voltooid zijn (of zelfs dikwijls gestart zijn). Zeer recentelijk lanceerde Groep H nog twee nieuwe projecten, één in Beveren-Leie (18 wooneenheden) en een ander in Eeklo (41 wooneenheden).

“Modus zien wij als intelligente stadsontwikkeling. Wij hielden toen al rekening met de zich wijzigende mobiliteitseisen en de veranderende woonbehoeftes, die vandaag in verschillende studies worden bevestigd: minder tuin, dichter bij de kern, de toekomst is compact en vooral: betaalbaar.“ zegt Philippe Huyzentruyt, CEO van Groep H. “Betaalbaarheid is een draak met vele koppen: ligging, bouwkost, afwerking, grondprijzen, overheidsreguleringen, financiering, gebruikskost. Noem maar op. Bij de ontwikkeling van Modus en Modusprojecten hebben wij met elk van die aspecten rekening gehouden. Neem nu het gloednieuwe project in Eeklo: de betaalbaarheid vertaalt zich hier ten eerste in de totale kostprijs. De Modus-woningen worden aangeboden voor ca €200.000 alles betaald. Ten tweede situeren deze woningen zich op 300 meter van het centrum, wat de mobiliteitskost aanzienlijk doet dalen (voor wie intekent op het energiepakket, voorzien we zelfs elektrische scooters met een verbruikskost van quasi niets); ten derde voorzien wij op dit project een zeer interessante instap in zonne-energie. Aan de hand van zonnepanelen op de woningen en op de carports van de parkeerplaatsen kan de klant zijn elektriciteitskost reduceren tot €0 op jaarbasis. Zelfs omwonenden kunnen hiervan meeprofiteren en investeren in de PV-installaties van het project. Ten slotte zorgt een intelligent regenputsysteem ervoor dat u in droge tijden minder snel moet overschakelen op duurder stadswater. “

Betaalbaar wonen in een nieuwbouw kan. Waar legt Groep H dan de sleutel van dit product? “We bouwen rationaliteit in op drie vlakken. Ten eerste het grondgebruik: we voorzien een tuin van zo’n 100m². Dat biedt percelen van ca 150m² die best kunnen concurreren met bestaande rijwoningen en die – zelfs aan dure marktprijzen voor gronden – de kost van het grondaandeel beperkt houden. Ten tweede is de woning rationeel opgebouwd. Dat betekent dat we dankzij een verhoogde eenvoud en efficiëntie toch een lage bouwkost kunnen combineren met een hoge kwaliteit. En ten derde is er de rationaliteit in de verkoopwijze. Wij zien Modus als nieuwkoop, eerder dan als een woning op maat.

Een belangrijke factor in de betaalbaarheid is ook de financiering. Doordat de woningen erg vlot verkopen op plan hoeven wij als bouwpromotor minder financieringskosten te rekenen. Toch is financiering een donkere wolk boven de betaalbaarheid van projecten. Tussen aankoop van de grond door de promotor en de vergunning vergaan maar al te dikwijls te veel dure jaren. Een efficiënter vergunningsbeleid zou de betaalbaarheid van woningen ten goede komen” besluit Philippe Huyzentruyt.
Build for Life