Special energie besparen

Isoleren van de spouwmuur in de praktijk

  BE   Bron: VEA
Het na-isoleren van een spouwmuur start meestal met het opvragen van offertes bij enkele aannemers. Bij de opmaak van de offerte zal de aannemer eerst onderzoeken of de spouwmuur geschikt is om te isoleren. De aannemer zal aan de binnenkant van de muur ťťn of enkele kleine gaten boren om de toestand van de spouw te onderzoeken door middel van een endoscoop. Hij meet of de spouw voldoende breed is (minstens 50 mm), of de spouwankers in goede staat zijn en of de mortelresten in de spouw beperkt zijn. Ook de buitenkant van de muur wordt onderzocht. De voegen worden onderzocht op vorstschade en het type baksteen of de eventuele verflaag wordt geanalyseerd.

Alle bevindingen, samen met de oppervlakte van de isoleren muren, worden neergeschreven in een inspectierapport.

Als de spouw geschikt wordt bevonden ─ wat in 80% van de woningen het geval is ─ kunt u een overeenkomst sluiten met een bepaalde aannemer en kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd. De aannemer moet voor de uitvoering van de werkzaamheden een aantal zaken rapporteren in een centrale databank, onder andere ook de datum van de uitvoering van de werkzaamheden. De uitvoering van een volledige woning neemt ongeveer 1 ŗ 2 dagen in beslag afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal gevels dat geÔsoleerd moet worden. In de meeste gevallen moeten ook de rolluikkasten worden opengemaakt om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal er niet in terechtkomt. Ook kieren aan de ramen, buitenstopcontacten, buitenverlichting, kranen moeten vooraf worden dichtgemaakt. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is er bovendien op ieder ogenblik controle mogelijk op de correcte uitvoering van de werkzaamheden.

Na de uitvoering van de werkzaamheden moet de aannemer een aantal extra gegevens over de uitvoering rapporteren in de centrale databank. Als aan alle voorwaarden voldaan is volgens de technische specificaties, kan de aannemer een Verklaring van Overeenkomstigheid afdrukken. Die verklaring wordt aan de klant bezorgd zodat hij er zijn premie mee kan aanvragen bij de netbeheerder.

Welke materialen worden gebruikt voor de na-isolatie van spouwmuren?
Voor de navulling van bestaande spouwmuren worden verschillende materialen gebruikt. Wat de isolerende waarde betreft, zijn de verschillen tussen de materialen klein. Meestal worden PU-schuim, minerale wol en gebonden EPS parels gebruikt als isolatiemateriaal voor de navulling van een spouw.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo