Algemeen

Is een woonkrediet alleen een rentevoet?

Vaak wordt een goed onderhandelde rentevoet als het belangrijkste onderdeel van een woonkrediet beschouwd. Maar is dat wel terecht? De rentevoet is het percentage dat weergeeft hoeveel interesten u betaalt voor uw krediet. Een concurrentiële rentevoet is een goede start, maar zegt lang niet alles.

Rentevoeten kunnen ver uit elkaar liggen. Het percentage varieert ook naargelang u voor een vaste of variabele rentevoet kiest. Met een variabele formule kan de rentevoet schommelen en uw maandelijkse aflossing bijgevolg ook. Het percentage waarmee een variabele rentevoet maximaal kan stijgen wordt vooraf bepaald (2 %, 3 %, 5 % …), met ten hoogste het dubbele van de afgesproken rentevoet. Een voorbeeld: als u een rentevoet van 0,226 % op maandbasis (2,75 % op jaarbasis) hebt, kan die maximaal verdubbelen tot 0,452 % (5,56 % op jaarbasis). De rentevoet van een jaarlijks aanpasbare formule is momenteel veel lager dan die van een vaste formule.

De rentevoet beïnvloedt de totale kost van uw krediet. Maar minstens even belangrijk is de looptijd van uw contract. Hoe korter de looptijd van uw krediet, hoe lager het totale bedrag aan interesten. Stel: U leent 150.000 euro op 25 jaar aan een vaste rentevoet van 4,50 %. U betaalt 826,09 euro per maand en over de hele looptijd 97.827 euro aan interesten. Als u hetzelfde bedrag leent aan een vaste rentevoet van 5 % op 20 jaar, dan zakt het totale bedrag aan interesten naar 76.003,20 euro met een maandelijkse afbetaling van 941,68 euro. U spaart er maar liefst 21.823,80 euro mee uit.

Zelfs met een hogere interest kan de totale kostprijs van uw krediet dalen. Met andere woorden: door de looptijd in te korten, beperkt u sowieso de kostprijs van uw krediet. In het voorbeeld is de maandelijkse aflossing gestegen naar 941,68 euro door de looptijd in te korten. Vindt u dat teveel? Argenta kan ervoor zorgen dat u de eerste maanden dat uw krediet loopt toch minder terugbetaalt. En dat dankzij een unieke formule. Zo wordt uw krediet afgestemd op uw persoonlijke financiële situatie.

Naast de voorwaarden van uw krediet zijn er nog andere bankdiensten die een rechtstreekse invloed hebben op uw budget. Uw bankkosten bijvoorbeeld. Als uw bank u vraagt om uw loon op een rekening bij hen te laten storten, bekijkt u best eerst hoeveel het beheer van die rekening kost. En wat met uw schuldsaldoverzekering? Die zorgt ervoor dat uw nabestaanden het krediet niet verder moeten aflossen als u er niet meer bent. U betaalt daar als verzekerde een premie voor. Eenmalig, maandelijks of jaarlijks.

En het fiscale aspect? Als het fiscale plaatje niet volledig klopt, loopt u misschien honderden, of zelfs duizenden euro’s mis. Laat u daarom bijstaan door specialisten. Kies voor een voordelig totaalpakket en leen slim.

Een goedkoper krediet met een aflossing op uw maat en duidelijk fiscaal advies? Lees meer informatie op de website van Argenta of maak ineens een afspraak met uw Argenta-kantoorhouder.
Build for Life