Algemeen

Inval bij Palm Invest

Opsporingsdienst FIOD-ECD heeft maandagochtend een inval gedaan bij Palm Invest in Hilversum. Bij de inval werden vijf personen aangehouden, aldus het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Palm Invest is momenteel telefonisch onbereikbaar.

De dienst doorzocht acht bedrijfspanden en vijf woningen in Nederland. Ook een woning in Monaco is doorzocht. Het OM heeft beslag laten leggen op luxe goederen en de administratie. Palm Invest heeft gelden aangetrokken voor beleggingen in Dubai, zo schrijft het OM in een verklaring. Vermoedelijk is slechts een deel van de ingelegde geleden belegd. Het OM schat de omvang op tientallen miljoenen. Het onderzoek richt zich op verduistering, oplichting en overtreding van de Wet Toezicht Effectenverkeer.

Palm Invest belegt in villa’s op de Palmeilanden voor de kust van Dubai. Er wordt een gegarandeerd rendement van 9 procent per jaar beloofd. Bovendien krijgen beleggers volgens de organisatie hun ingelegde kapitaal uiteindelijk terug.

Bartels Advocaten deed in november vorig jaar aangifte tegen Palm Invest, nadat het advocatenkantoor een lege bv van de onderneming had gevonden. Volgens Bartels lijkt de ‘voorgeschiedenis’ van Palm Invest op die van Hooghuys & Versteeghe (Golden Sun Resorts) en Van Puijmbrouck Projectontwikkeling (Royal Dubai).

Opspraak

Palm Invest is al maanden in opspraak. Volgens Bartels Advocaten, naar eigen zeggen een specialist in vastgoedfraude, legt het vastgoedfonds geen rekening en verantwoording af inzake de investeringen.

ABN Amro zag onlangs zelfs aanleiding om de rekeningen van Palm Invest op te heffen, onder andere wegens het ontbreken van een accountantsverklaring. ‘Tot op heden is niet duidelijk waar Palm Invest bankiert, danwel wie haar accountant is’, stelt Bartels Advocaten maandag.

Bij het advocatenkantoor hebben zich inmiddels meerdere ‘gedupeerde’ participanten gemeld. ‘Wij zullen in onderling overleg met hen zo spoedig mogelijk beslag leggen op de bezittingen van de verdachten, in een poging zoveel mogelijk geld terug te halen voor onze cliënten.’

Palm Invest stelde eerder tegen Belegger.nl dat Bartels Advocaten voor ernstige reputatieschade zorgt. ‘Palm Invest verzekert iedereen dat zij een betrouwbare onderneming is, aan al haar verplichtingen uit de obligatieovereenkomst voldoet en dat de negatieve berichtgeving van advocatenkantoor Bartels op louter onjuiste feiten berust’, zo luidde de reactie eind vorig jaar op de aangifte van het advocatenkantoor.

Volgens Palm Invest is vastgesteld dat Bartels belang heeft bij publiciteit, aangezien zij 975 euro per deelnemer vragen en 10 procent van de uiteindelijke opbrengst van hun expeditie. Het vastgoedfonds diende dan ook een klacht in bij de Deken van Orde van Advocaten tegen advocaten van Bartels.
Build for Life