Interieur Showcase: DLA Piper door Hofman Dujardin

  NL   25 februari 2010 Bron: Hofman Dujardin Architecten
Het nieuwe interieur van advocatenkantoor DLA Piper, ontworpen door Hofman Dujardin Architecten, is in gebruik genomen. Het kantoor met een oppervlakte van 10.500m≤ ligt in de snel groeiende ďZuidasĒ locatie in Amsterdam.

DLA Piper is het grootste advocatenkantoor ter wereld. De Amsterdamse vestiging bestaat uit 130 fee earners en bestaat in totaal uit 250 werknemers. Het kantoor is verdeeld in een front en back office. De entree, koffiebar, restaurant, wachtruimte, boardroom en vergadercentrum vormen de front office en bevinden zich op de begane grond, de tussenverdieping en de eerste verdieping. De back office met werkkamers, sharing spaces, bar en bibliotheek, bevindt zich op de tweede en derde verdieping.

Belangrijkste uitgangspunt in de ontwerpstrategie voor de nieuwe kantoorinrichting is de verdeling van het gebouw in twee delen met elk een eigen atmosfeer. Enerzijds het kleurrijke, frisse, moderne en anderzijds het natuurlijke, klassieke en eenvoudige. Deze twee concepten bestaan naast elkaar binnen het ontwerp voor het advocatenkantoor.
Het eerste deel is te herkennen aan expressief kleurgebruik in combinatie met eenvoudige, witte objecten. Het tweede maakt gebruik van zachtere kleuren en wordt opgebouwd uit natuurlijke materialen zoals hout. Deze onderverdeling zorgt ervoor dat de verschillende programmaonderdelen als vanzelfsprekend van elkaar gescheiden worden en daarmee ontstaat er diversiteit in het gebouw. Het levert een grote rijkheid aan materialen op en biedt medewerkers de mogelijkheid een persoonlijke keuze te maken tussen verschillende, contrasterende werkomgevingen binnen hetzelfde gebouw.



De front office bevindt zich op de begane grond, de tussenverdieping en op de eerste verdieping. De ruimte die men als eerste betreedt bij binnenkomst is de dubbelhoge ruimte van de entree. Hier is de receptiebalie geplaatst, die eerder op een andere plek stond. Deze balie heeft een sterke, eenvoudige vorm die bovendien geaccentueerd wordt door het patroon van de vloerbedekking. De monumentale trap in deze ruimte wordt benadrukt door het expressieve rode karpet dat eronder ligt.

Naast de entree is er een nieuwe koffiebar. Deze ruimte wordt voornamelijk gedefinieerd door een langwerpig, wit wandmeubel met ruimte voor een koffieautomaat, opslagruimte voor servies en expositieruimte voor kunstobjecten. Dit geheel vormt de achtergrond voor de houten statafel en een eiland met twee loungestoelen op een cirkelvormig rood karpet.



Aangrenzend bevindt zich het bedrijfsrestaurant, waar natuurlijke en kleurrijke zones worden afgewisseld. De diversiteit in het meubilair zorgt voor verschillende gebruiksvormen: banken, tafels en statafels. De plattegrond van het restaurant is flexibel en kan gemakkelijk anders worden ingedeeld al naar gelang het type gebruik. Bijvoorbeeld conferenties of training sessies.



Bestaande vloer en plafond zijn behouden. Alleen het verlichtingsplan is aangepast, om het flexibele gebruik mogelijk te maken. Om de akoestiek van de ruimte te verbeteren zijn de muren gestoffeerd en zijn er gordijnen opgehangen.


De tussenverdieping bestaat enerzijds uit open zones (wachtruimte en lobby) met een natuurlijk karakter en anderzijds uit contrastrijke, kleurrijke gesloten ruimtes (boardroom, video conference ruimte en werkkamers). De positie van de boardroom is gewijzigd om de daglichttoetreding te verbeteren en om visuele verbindingen te leggen met andere delen van het kantoor. Door het glas van de lobby is de levendige sfeer van de boardroom voelbaar en is er een direct zicht op de entree en wachtruimte op de begane grond.

Aanvankelijk was de boardroom slechts met de korte zijde van de ruimte langs de exterieurgevel geplaatst. De architecten besloten om deze ruimte 90 graden te draaien en zodoende werd de lange zijde van circa 17 meter volledig parallel tegen de gevel geplaatst. Deze wijziging heeft ertoe geleid dat er een substantiŽle verbetering van de hoeveelheid daglicht in de boardroom is ontstaan.


Het representatieve vergadercentrum van DLA Piper op de eerste verdieping bestaat uit een opeenvolging van open en gesloten vergaderruimtes. Dit ritme wordt onderbroken door een genereuze lounge in het midden. Er ontstaat meer ruimte in de gangzone en de daglichttoetreding is gewaarborgd. Deze gang en de gesloten vergaderkamers vormen het natuurlijke deel, terwijl de open ruimtes een levendig en kleurrijk gebied creŽren. De vergaderruimte hebben verschillende kleuren, materialen en afmetingen. Dit biedt de mogelijkheid een ruimte te kiezen die volledig past bij het karakter van het overleg: klein of groot, formeel of informeel, open of strikt vertrouwelijk.




De back office op de tweede en derde verdieping heeft een strikte zonering. De binnenring is een kleurrijke zone, terwijl de gang en de buitenring een meer natuurlijk karakter heeft gekregen. De medewerkers hebben hierdoor de keuze tussen verschillende werkomgevingen die passen bij hun persoonlijke voorkeuren.



De meest ingrijpende wijzigingen zijn gedaan in de hoeken van het kantoorgebouw. Om meer daglicht binnen het gebouw te krijgen, zijn hier alle gesloten ruimtes verplaatst naar andere locaties in het gebouw. Bovendien zijn hier de zogenaamde ďSharing SpacesĒ gemaakt. Deze ruimtes bevatten programmaonderdelen zoals interne vergaderruimtes, pantry's, een kleine lounge en toiletten. Elk van de vier hoeken in het gebouw heeft een specifieke kleur die gebaseerd is op de beweging van de zon. De warme, zonnige gebieden krijgen ter compensatie blauwe en groene kleurstellingen in het interieur. De koele, schaduwrijke zones worden gecompenseerd met warme kleuren zoals rood en oranje. Inherent aan dit principe is dat de warmere kleuren in het interieur zich aan de noordzijde bevinden en de koelere juist aan de zuidzijde.
Deze kleuren gaan geleidelijk in elkaar over wanneer men door het gebouw loopt. Dit verloop creŽert een subtiel verloop over de gehele verdieping: rood wordt oranje, oranje wordt groen, groen wordt blauw en blauw wordt weer rood. Dit verbetert de oriŽntatie van de gebruikers en zorgt voor een kleurrijke routing door het kantoor.

In het midden van deze gangen tussen de Sharing Spaces, zijn er doorbraken naar de gevel gemaakt. Op deze plekken zijn de open secretaresse werkplekken gerealiseerd. Hiermee wordt de lengte van de gang op een prettige manier doorbroken en komt er meer daglicht binnen.

Waar de bibliotheek zich in de eerdere situatie op de tussenverdieping bevond, is deze in het ontwerp van Hofman Dujardin geplaatst op de derde verdieping. De ruim opgezette bibliotheek bevindt zich nu in het centrum van het kantoor en biedt een prachtig uitzicht naar de omgeving.

Het nieuwe kantoor voor DLA Piper is een ontwerp met grote diversiteit, prikkeling en rust voor zijn gebruikers en bestaat uit zorgvuldig ontworpen ruimtes die de tand des tijd zullen doorstaan.

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo