Verwarming & Sanitair

Intelligente licht- en warmteregeling kan 30% energie besparen

Siemens, Hunter Douglas en Osram komen met een oplossing voor intelligente licht- en warmteregeling, die tot 30% energie zou besparen. In deze oplossing is de aansturing van zonwering in een gebouwbeheersysteem (gbs) geïntegreerd.

Dit gbs zorgt 24 uur per dag voor een optimaal samenspel tussen zonwering en andere gebouwgebonden systemen, zoals ventilatie, verlichting, verwarming en airconditioning. Het gbs monitort de actuele temperatuur, berekent hoe snel een gebouw afkoelt en opwarmt, registreert welke ruimten in gebruik zijn en kan anticiperen op de weersverwachting. In de regeling is kunstmatige verlichting opgenomen, die in samenspel met het gbs en de zonlichtregulering voor een gecontroleerd en homogeen lichtniveau op de werkplek zorgt.

De oplossing levert naar eigen zeggen twee vormen van return on investment op. Naast een energiebesparing tot 30% blijkt uit diverse onderzoeken dat meer daglicht tot een hogere productiviteit leidt. Een productiveitsverbetering van 1% zou meer geld kunnen opleveren dan een energiebesparing van 50%

Gebaseerd op: Facto Magazine