Architectuur

Installatie Pole Dance (SO-IL) geopend

Op de binnenplaats van P.S.1 in New York is Pole Dance officieel in gebruik genomen. De installatie bij de prestigieuze toonzaal voor experimentele kunst is ontworpen door SO-IL. Dit is het bureau van de Nederlander Florian Idenburg en zijn Chinese partner Jing Liu.

Het paviljoen bestaat uit flexibele palen, waartussen een net is gespannen. De bezoeker kan ermee spelen, door de palen te bewegen of het net naar beneden te trekken. Zo kunnen bijvoorbeeld de op het net liggende ballen naar gaten of het pierenbadje op het middenterrein worden geleid.

Dankzij de technologische hulp van Arup maakt de installatie ook geluid. Speciale sensoren vangen de beweging van de palen op en vertalen de trillingen in geluid. Als een bezoeker hard trekt aan een van de palen, komt de gehele installatie in beweging en ontstaat er volgens een verslaggever van New York Magazine een ‘spookachtig geluid’.

SO-IL (Solid Objectives – Idenburg Liu) won de opdracht voor de installatie via een prijsvraag, onder meer ten koste van BIG, Freecell in combinatie met Easton + Combes en William O'Brien Jr. De installatie is binnen een budget van 85.000 dollar gerealiseerd.

Pole Dance is tot en met 6 september te bezoeken.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl