Algemeen

Info- en ontmoetingsdag Water in de Buurt in Diest

De Bekkensecretariaten van het Dijle-Zennebekken, het Demerbekken en het Maasbekken en Grenzeloze Schelde vzw organiseren in samenwerking met de stad Diest een info-en ontmoetingsdag Water in de buurt op maandag 17 oktober in Diest. In de voormiddag wordt het algemene kader geschetst over de integratie van water in onze woonomgeving, met enkele concrete voorbeelden van dergelijke projecten. ‘s Namiddags staat het project Demer in Diest in de kijker.

In Vlaanderen liggen heel wat rivieren en ook kleinere beken vaak aan de basis van de ontstaansgeschiedenis van een stad of dorp. Ook nu nog bieden waterlopen een grote meerwaarde voor de steden en gemeenten die zij doorkruisen. De aanwezigheid van water biedt interessante mogelijkheden voor veiligheid, recreatie en natuurontwikkeling in en om de stad/gemeente. Het moderne waterbeheer besteedt dan ook heel wat aandacht aan het zichtbaar maken van water om zo de waardering voor en de belevingswaarde van water opnieuw te vergroten. Ook in de bekkenbeheerplannen is het herwaarderen van water in de bebouwde kernen een belangrijke actie.

Een voorbeeld hiervan is Diest. In een ver verleden groeide Diest langs de kronkelende Demer. Maar door overstromingen en watervervuiling met de bijhorende geurhinder is 40 jaar geleden de liefde tussen beide bekoeld en werd de Demer in de binnenstad dichtgegooid. Ondertussen is de waterkwaliteit van de Demer sterk verbeterd, en besloot de stad Diest samen met de Vlaamse Milieumaatschappij de Demer waar mogelijk terug zichtbaar te maken in het stadscentrum.

Lees verder op Architectura.be
Build for Life