Algemeen

Illegale villa in Spitaelbos weg

De imposante villa in het Spitaelbos in Wortegem, in 1994 zonder vergunning gebouwd, is afgebroken. Na een jarenlange juridische strijd waarbij de rechter van meet af de afbraak had bevolen, moesten de eigenaars Leon D. (67) uit Anzegem en Lydia D. (40) uit Deerlijk uiteindelijk het onderspit delven. Zij hebben hun illegale villa zelf gesloopt.

De nv Famimmo uit Deerlijk, waarachter textielfabrikant Leon D. en Lydia D. schuil gaan, kocht begin de jaren negentig een stuk grond langs de Spitaelbosstraat in het Wortegemse Spitaelbos.

In 1993 verkegen de eigenaars een bouwvergunning voor het verbouwen van het bestaande hoevetje. Toen zij echter vernamen dat in dit huisje enkele jaren voordien een moord was gepleegd, werden de bouwplannen drastisch omgegooid. In plaats van verbouwen, werd naast het spookhuisje een kast van villa opgetrokken. Hiervoor hadden zij echter geen vergunning.

Nadat de politie in 1995 de bouw verzegelde, startte meteen een juridisch strijd. Twee jaar later beval de Oudenaardse rechter de afbraak van de villa terwijl de eigenaars elk veroordeeld werden tot een boete van 495,79 euro. Ook in hoger beroep vingen zij bot.

,,Fair gespeeld''
,,Wij zijn tevreden dat het zo afloopt,'' reageert burgemeester van Wortegem-Petegem Johan Delmulle die altijd heeft voorgehouden dat het illegale gebouw moest gesloopt worden. ,,De eigenaars hebben ingezien dat hun strijd verloren was. Uiteindelijk hebben zij het spel ook fair gespeeld en zelf het gebouw gesloopt. Zij hadden ons daarentegen ook voor voldongen feiten kunnen plaatsen zodat met andere woorden de gemeenschap had moeten opdraaien voor de kosten van de afbraak.''

Volgens burgemeester Delmulle zal overeenkomstig de aanvankelijk afgeleverde bouwvergunning het bestaande hoevetje nu toch verbouwd worden: ,,De eigenaars moeten hiervoor geen nieuwe vergunning aanvragen.''
Build for Life