Interieur

Ikea gebruikt Belgische lichtstandaard in alle vestigingen

Het Zweedse woonwarenhuis Ikea gebruikt een in België ontwikkelde lichtstandaard in alle vestigingen wereldwijd. Het Belgisch-Limburgse ingenieursbureau Encon ontwikkelde een verlichtingsplan voor Ikea. Daar is een internationale lichtstandaard uit voort gekomen voor alle magazijnen van het Zweedse concern.

Ikea kwam bij Encon terecht omdat het bureau het energieverbruik in de Genkse Ikea moest bestuderen. De Ikea-locatie in Genk is 90.000 m2 groot. Volgens Robin Bruninx, general manager van Encon, kwamen uit een audit op de locatie enkele pijnpunten aan het licht op het gebied van verlichting, verwarming en algemeen energieverbruik. Encon werd vervolgens gevraagd specifieke oplossingen te bedenken voor Ikea. Alle ingrepen hebben er voor gezorgd dat er 62.000 euro per jaar aan energie bespaard kan worden.

Ikea Genk kon zo 10% op de energierekening besparen. Voor Ikea was dit reden om Encon ook voor Ikea Oosterhout in te schakelen. Daar werd tot nog toe een besparing van 26.000 euro per jaar gerealiseerd met het verlichtingsplan. Ikea besloot het verlichtingsplan daarna tot standaard te maken in alle logistieke Ikea-vestigingen.

Gebaseerd op: trends