Vastgoed

Huizenruil serieuze vakantieoptie voor één op de tien Nederlanders

Een vakantiebesteding die, in tijden van recessie, interessant kan zijn is huizenruil. Eén op de tien Nederlanders vindt deze vakantiebesteding een serieuze optie. Naarmate de opleiding toeneemt blijkt ook de interesse in deze vorm van vakantiebesteding toe te nemen. Kostenvoordeel is hiervoor de meest genoemde reden, maar ook de verrassing en het kennismaken met een andere cultuur van dichtbij worden genoemd als voordelen van deze wijze van vakantie vieren. Nadelen zijn volgens mensen de onzekerheid over de woning waar je in terecht komt en over wie er in jouw huis terecht komt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 500 Nederlanders.

Huizenruil serieuze optie voor één op de tien Nederlanders.

Huizenruil om vakantie te vieren is een serieuze optie voor één op de tien Nederlanders. Voor 7% is het een overweging. Het meest genoemde voordeel van deze wijze van vakantie vieren is het kostenvoordeel. Andere zaken die genoemd worden, zijn de verrassingselementen die er bij komen kijken en de mogelijkheid om een andere cultuur van dichtbij te leren kennen. De meest genoemde nadelen zijn de onzekerheid over de woning waar je in terecht komt en de onzekerheid wie er in jouw huis terecht komt. De interesse in huizenruil als vorm van vakantieviering blijkt groter te worden naarmate het opleidingsniveau hoger is. Blijkbaar staat deze groep meer open voor de verrassingselementen en zien zij minder op tegen de nadelen van deze wijze van vakantie vieren.

Huizenruil buiten Nederland de grote favoriet.

Indien men gebruik zou maken van huizenruil gaat de voorkeur van bijna driekwart van de Nederlanders (72%) uit naar het buitenland. Meest genoemde landen hierbij zijn Frankrijk (11%), de Verenigde Staten (10%) en Australië (7%). Iets minder dan de helft van de Nederlanders (40%) zou een huis willen ruilen voor een vakantie binnen Nederland. De provincies Limburg (18%) en Drenthe (13%) zijn het meest populair. De voorkeur voor de vakantie omgeving gaat uit naar een locatie dichtbij het strand/water (34%) of naar een landelijk/afgelegen gebied (29%). Voor Nederland geldt dus dat veel mensen die nu in een stad wonen, niet zo snel hun huis kunnen ruilen met andere mensen uit Nederland.