Algemeen

Huis simpele prooi in vakantie

Vakantievierende mensen nemen nauwelijks maatregelen om zich te wapenen tegen woninginbraak. Hoewel men zich bewust is van een hoger risico bij afwezigheid, doet 62 procent van de bewoners weinig of niets ter preventie. Dat hangt mogelijk samen met het groter gevoel van veiligheid, zoals blijkt uit de Politiemonitor.

Wél vraagt zo'n zestig procent van de mensen die op reis gaan aan de buren of ze een oogje in het zeil willen houden of ze stellen de klokschakelaar in werking. Soms brengen ze ook extra sloten aan, zo blijkt uit een onderzoek van slotenfabrikant Axa Stenman.

"Van de preventietips van politie en verzekeraars trekt men zich over het algemeen niets aan", concludeert André Homma, commercieel manager van Axa Stenman op grond van de bevindingen. "Dat is jammer want juist daarmee kan een heleboel ellende worden voorkomen."

Zo zouden alle ramen voorzien moeten worden van oplegsloten of specifieke beveiligingssluitingen en scharnieren - ook van deuren - uitgerust met een speciaal opgelaste pen. Bij een woning die met het Politie Keurmerk beveiligd is, daalt het inbraakrisico met maar liefst 95 procent.

"Een inbreker heeft een hekel aan lawaai, licht en lang werk", vervolgt Homma. "Meestal wordt klein gereedschap gebruikt, als een schroevendraaier en een hamer." Overigens vindt een belangrijk deel van de 120.000 incidenten per jaar plaats, terwijl de bewoners in huis aanwezig zijn. Vaak merken ze het pas achteraf.

Voorlichting
De manager vindt dat politie en gemeenten een voorlichtingscampagne zouden moeten starten om de burger te wijzen op het groeiend risico slachtoffer te worden van woninginbraak en op de mogelijkheden die er zijn om die te voorkomen. "Want niet alleen de financiële schade van een inbraak is groot, maar vooral het emotionele leed. Het is frappant dat hoewel de mensen weten - zo blijkt ook uit het onderzoek - dat de kansen op inbraak toenemen, ze ervan uitgaan dat het hen niet zal overkomen. Dat is bijzonder naïef."

Behalve voor de vakantieperiode heeft het dievengilde een voorkeur voor de winter. Het 'inbrekersseizoen' loopt van oktober tot en met maart, met een piek in de maand januari, zo blijkt uit een recente publicatie van het Beheerinstituut Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Bovendien slaan de inbrekers de laatste tijd vooral overdag hun slag en steeds minder 's nachts. Kwamen de dieven in 1989 nog vooral tussen 18.00 en 06.00 uur binnen, nu vindt het grootste aantal inbraken plaats tussen 06.00 en 18.00 uur. Destijds waren vrijdag en zaterdag de meest geliefde dagen voor braak, nu zijn dat dinsdag en vrijdag. Hoe en waar inbrekers een huis binnenkomen is ook veranderd. Slopen ze veertien jaar geleden in ruim de helft van de gevallen binnen door een deur, nu is dat minder dan 50 procent. Het raam heeft aan populariteit gewonnen: van 27 naar 41 procent.

Veiliger
Hoewel het aantal woninginbraken niet is gedaald, voelen burgers zich wel iets veiliger. Dit komt vooral doordat het aantal mishandelingen, fietsendiefstallen en vernielingen aan auto's is afgenomen. Iets meer dan een kwart van de bevolking zegt nu 'wel eens' onveilige gevoelens te hebben. Vijf procent geeft aan zich vaak niet veilig te voelen, zo blijkt uit een gisteren gepresenteerde politiemonitor die de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

De waardering van burgers voor de politie is ook gedaald, terwijl er wel meer blauw op straat is te zien. Iets meer dan 54 procent van de mensen die aangifte doet, is tevreden over het optreden van de politie. In 2000 lag dat nog op bijna 59 procent.

Ondertussen heeft de landelijke recherche die onlangs officieel van start is gegaan, in de eerste helft van dit jaar zeven grote georganiseerde misdaadzaken met in totaal 250 strafbare feiten opgelost. Het gaat daarbij om onder meer grootschalige, landelijke bedrijfsinbraken, overvallen op banken en drugszaken, die veelal gepleegd werden door criminele bendes.

Voor dit jaar verwacht de recherche nieuwe stijl in totaal bijna veertig megazaken, waarbij de georganiseerde misdaad is betrokken, aan te kunnen pakken.
Build for Life