Interieur

Howest-student ontwerpt recyclagelamp in de Filipijnen

Duurzaamheid en globale vernieuwing zijn alvast twee sleutelwoorden die Howest hoog in haar missie draagt. Design for Impact brengt een nieuwe focus: innovatie in een lokale gemeenschap kan aan de basis liggen van globale vernieuwing en duurzame vooruitgang. Het Industrial Design Center van Howest werkt meer en meer samen met profit en non-profit organisaties en ngo’s, die werkzaam zijn in het Zuiden. Vanuit product design wordt samen gezocht naar innovatieve en duurzame oplossingen voor de lokale noden en uitdagingen. Zo ontstond het project FANtasized, waarbij geld verdiend kan worden met afval. De student Sep Verboom, bacheloropleiding Industrieel productontwerpen, liep vijf maanden stage in Cebu City (Filipijnen) en hij ontwikkelde producten uit recyclagemateriaal die de lokale bevolking zelf kan maken en verkopen.

Kortrijk en Cebu City werken al een aantal jaar samen rond afvalbeleid. Via uitwisseling van kennis en ervaring leren beide steden van elkaar. De focus ligt vooral op sorteren, composteren, recyclage en hergebruik. Op die manier bouwen beide steden een duurzaam afvalbeleid uit. Cebu City kent een groot afvalprobleem. Dagelijks komen er tonnen afval ongesorteerd op de afvalberg terecht. De stad wil af van de stortplaats, maar heeft op dit moment geen alternatief.
Elke wijk organiseert zijn eigen afvalophaling. Sommige wijken proberen afval te vermijden door in te zetten op compostering. Andere maken producten uit afval die ze vervolgens verkopen aan toeristen, hotels, partners, bedrijven en geïnteresseerden.

De Howest-student Sep Verboom liep in het kader van zijn opleiding Industriële productontwerpen vijf maanden stage in Cebu City de zusterstad van Kortrijk. Hij ontwikkelde een product uit recyclagemateriaal dat door de lokale bevolking zelf gemaakt en verkocht kan worden. Op die manier verdienen de lokale mensen een inkomen met afval.

Op vraag van Barangay Luz, een volkswijk in Cebu City, werd in samenspraak met Sep Verboom, Howest-student Industrieel productontwerpen, en het project Design for Impact van Howest, gezocht naar een innovatieve aanpak om uit afvalmateriaal een nieuw product te ontwikkelen. Sep ging aan de slag met oude beschermkappen van ventilatoren, met gerecycleerde repen kunststof en met heel wat creativiteit!

Tijdens het ontwerpproces bracht de Howest-student alle stakeholders goed in kaart en verrichtte hij onderzoek naar potentiële materialen. Aan de hand van gebruikerstesten, workshops in ontwerp en creativiteit betrok Sep de lokale gemeenschap maximaal in het proces. De oude beschermkappen worden speciaal geselecteerd naar kwaliteit en vorm. Ook worden ze rechtstreeks gekocht aan de lokale schroothandelaars om de plaatselijke economie te stimuleren. De repen kunststof bestaan uit afvalmateriaal afkomstig van een fabriek die stoelen weeft. Elke lamp is persoonlijk gesigneerd door zijn maker, wat de lamp uniek maakt in zijn soort.
FANtasized kan gebruikt worden als decoratielamp, als bureaulamp of als hanglamp. Het is de perfecte match voor hotels, shops, restaurants en mensen die hun steun aan het milieu willen onderstrepen en/of willen investeren in lokaal ondernemerschap!

Het project Design for Impact wil een intense samenwerking met de lokale bevolking stimuleren. De bevolking betrekken in het proces creëert eigenaarschap. Dat leidt tot boeiende inzichten en een verbeterd product, goedgekeurd door de gemeenschap. Dat eindwerk speelt hier perfect op in: mensen geraken lokaal geïnspireerd door de mogelijkheden en zien de meerwaarde in om te innoveren met gerecycleerde materialen. Dat alles maakt FANtasized een duurzaam project.