Duurzaam Bouwen

Houtinvoerder behaalt FSC boscertificaat in Kameroen

Na enkele jaren van intensieve voorbereiding behaalde Decolvenaere als eerste Belgisch familiebedrijf een FSC boscertificaat voor een deel van zijn bosconcessies in Kameroen. Onder de naam van dochteronderneming SFIL, werd 70.000 hectare bos FSC gecertificeerd, wat overeenkomt met ongeveer 5 maal de oppervlakte van de stad Gent. Zopas kwam het eerste FSC gelabelde hout, voornamelijk Sapelli, Tali en Ayous, vanuit Afrika aan te Gent.

FSC certificering van bossen in het hart van Afrika is geen eenvoudige onderneming. Tot voor 5 jaar was er nauwelijks sprake van FSC gecertificeerde bossen in de landen van het Congobekken. Daar begon de laatste jaren echter mondjesmaat verandering in te komen, vooral onder invloed van internationale bedrijven, waardoor er vandaag in centraal Afrika zo’n 5 miljoen hectare bos FSC gecertificeerd is. Decolvenaere is het eerste Belgische bedrijf met eigen bosconcessies in Centraal Afrika dat er in slaagt een FSC certificaat te behalen voor zijn bos en zagerij. Als familiaal aangestuurde KMO is dit alvast een unieke prestatie.

“We zijn uiteraard trots dat we hier vandaag het eerste hout met FSC label kunnen zien toekomen. Dat is het resultaat van hard werk in Afrika. Zowel op ecologisch als sociaal vlak hebben we verregaande maatregelen genomen in onze FSC gecertificeerde bosconcessie. De nieuwe manier van bosexploitatie is toch een grote verandering tegenover 30 jaar geleden: daar waar vroeger zonder veel planning gekapt werd, gebeurt dit nu op een beperkte, evenwichtige en grondig voorbereide wijze. Ook op sociaal vlak zijn de voorwaarden ingrijpend. Met een personeelsbestand van meer dan 400 lokale mensen, hebben we naast veilige en faire werkomstandigheden er ook voor gezorgd dat onze mensen een deftige woonst krijgen en dat er water- en elektriciteitsvoorziening aanwezig is. Verder hebben we een vijftal schooltjes gebouwd en voorzien van leerkrachten, een aidspreventieprogramma opgezet, voorzien in medische bijstand, enzovoort. Het sociale luik van FSC is naast het ecologische immers de belangrijkste uitdaging voor een bosbeheerder” legt Freddy Decolvenaere uit.

Aangezien in een FSC bos grondig wordt vastgelegd welke bomen mogen worden gekapt en welke niet, vergt het beheer een andere aanpak. Duurzaam bosbeheer houdt bovendien ook in dat men beter gebruikt maakt van het diverse aanbod dat het bos biedt, en niet blind focust op de vaak overgeëxploiteerde soorten die men goed kent. “Zo hebben we bijvoorbeeld vandaag al heel wat Sapelli en Tali op voorraad. Natuurlijk is het zo dat schrijnwerkers en houthandels minder gewoon zijn om met deze houtsoorten te werken, maar door de speciale zaagwijze van Decolvenaere, nl. kwartiers zagen, worden deze minder bekende houtsoorten steeds meer gevraagd. Waar bijvoorbeeld Padoek een tiental jaar niet in trek was, zien we vandaag dat de vraag ernaar sterk is gestegen. Nieuwere houtsoorten moeten zich steeds opnieuw bewijzen, onbekend is immers vaak onbemind. Ook voor onze mensen is het een uitdaging om minder gekende, maar kwalitatieve houtsoorten op een juiste manier te verwerken en aan de man te brengen” aldus Joost Ghyssel, verkoopsdirecteur van de firma Decolvenaere.

In totaal bezit de firma Decolvenaere meer dan 200.000 hectare bos in Kameroen, verdeeld in 3 concessies. Voor een tweede concessie van 50.000 hectare is inmiddels de pre-audit al achter de rug, bedoeling is dat ook de andere concessies op termijn een FSC certificaat behalen. 70-80% van het Afrikaans hardhout is bestemd voor de Belgische markt en wordt verdeeld via de houthandel.