Nieuwbouw

Hoe ziet de toekomst van de bouwsector eruit? (video)

2013 was geen goed jaar voor de residentiële bouwsector, maar 2014 belooft beterschap. Is dat zo? Professor Johan Albrecht van de Universiteit Gent is van mening dat het de komende jaren nog moeilijk wordt. Het consumenten vertrouwen is dan wel aan het stijgen, maar toch blijven er een paar grote onzekerheden die een troebel beeld kunnen produceren in de komende periode. Zo zien we dat de bouwmarkt en ook de koopmarkt in toenemende mate afhangt van de inbreng van eigen middelen. Wie vandaag een nieuwbouw project of aankoop moet gaan financieren, brengt gemiddeld ongeveer 100.000 euro eigen middelen mee. Dat is een forse stijging ten opzichte van vijf jaar geleden. Deze bereidheid om eigen middelen te investeren heeft de markt in de afgelopen jaren ondersteund. Dit zou natuurlijk nog kunnen stijgen, maar er zijn wel grenzen aan wat families aan elkaar kunnen toespelen om een financiering mogelijk te maken.

Daarnaast is er in België een enorme fiscale onzekerheid. De regering Di Rupo heeft vooral belastingen verlaagd op een niet zo transparante manier, aldus Albrecht. Maar vastgoed is tot nu toe buiten schot gebleven, terwijl iedereen weet dat vastgoed ergens in de factuur zal gaan opduiken. Als we minder belasting op arbeid willen betalen, dan moeten we kapitaal en het gebruik van kapitaal meer gaan belasten. Dus de discussie over het al dan niet gaan belasten van de huuropbrengsten is een illustratie van dit debat. Dit zal op de markt van investeerders een belangrijk effect kunnen hebben.

Johan Albrecht vervolgt zijn betoog met een derde punt. Gemeenten en steden hebben budgettaire problemen en dan is het verhogen van de opcentiemen een van de meest evidente antwoorden op dat soort problemen. Hierdoor kan vastgoed de komende jaren aanzienlijk duurder belast worden. Dit alles speelt natuurlijk mee bij de mensen die willen gaan investeren in vastgoed of zelf een bouwproject willen starten. Deze fiscale onzekerheid en de donkere wolken boven België hebben wel degelijk een negatieve impact op de bereidheid tot investeren in de komende jaren.

Ook interessant