Algemeen

High-tech urinoir voor gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven heeft een primeur met de plaatsing van het meest geavanceerde urinoir ter wereld. Dit computergestuurde urinoir, genaamd Saniwall, wordt vol automatisch gereinigd en komt alleen te voorschijn op de tijden dat hier behoefte aan is.

De Saniwall is net voor de kerst geplaatst nabij het prostitutiegebied `Baekelandplein'. Daar zorgt urinestank al jaren voor veel ergernis bij bezoekers en omwonenden. Mannelijke bezoekers hadden voorheen geen geschikte plek om van hun hoge nood af te komen en zochten daarom vaak een donker hoekje op, met enorme stankoverlast als gevolg. Hier moet een eind aan komen met de plaatsing van het wel heel bijzondere urinoir. De uiterst vandalisme bestendige Saniwall is alleen "aanwezig" op de tijden dat hier behoefte aan is. Hiertoe worden automatisch de 2 deuren van de Saniwall geopend. In geopende stand vormen deze 2 deuren de schaamschotten waartussen de gebruiker zijn behoefte kan doen. Na ieder gebruik reinigt het urinoir zich automatisch middels een effectief zelfreinigingssysteem.

Buiten de openingstijden van het prostitutieplein sluit de Saniwall zich vanzelf en dooft de verlichting. Het urinoir onttrekt zich zo subtiel aan de omgeving en vormt geen opvallend obstakel meer. Afhankelijk van de gekozen instelling is het zelfs voor de gebruiker mogelijk om buiten de openingstijden het urinoir tegen betaling te openen. Dit gebeurt middels een geavanceerd systeem waarbij de mobiele telefoon als betaalmiddel gebruikt kan worden. Dankzij diverse sensoren kan op afstand de status van het urinoir gevolgd en bediend worden. Een zelfdiagnose systeem waarschuwt automatisch een beheerder in geval van storing. Middels de sensoren wordt ook het reinigingsprogramma gestart waarbij de Saniwall gespoeld wordt met een speciaal geurafbrekend reinigingsmiddel.

De plaatsing van de Saniwall lijkt een succes te zijn. Vier weken na plaatsing is het urinoir al enkele duizenden keren bezocht. Volgens omwonende werkt het zelfreinigende systeem goed en blijft het urinoir schoon en fris ruiken. De gemeente overweegt dan ook om het aantal plaatsingen uit te breiden.

Wildplassen is niet alleen in Eindhoven maar vooral ook in heel Nederland een groot maatschappelijk probleem. Dit probleem doet zich voornamelijk voor tijdens uitgaansavonden. Daarom is er behoefte aan een urinoir dat ingezet kan worden wanneer dit nodig is. Buiten deze tijden dient het urinoir zo min mogelijk aanwezig zijn. Deze gedachte vormt de basis voor het ontwerp van de Saniwall.
Build for Life