Interieur

Het interieur wordt persoonlijker

Trendwatchers signalen dat het interieur steeds persoonlijker wordt. Daarmee samenhangend mag het interieur weer een rommeltje worden, want het bestaat uit uiteenlopende objecten die uitdrukking geven aan onze identiteit. Adviesbureau SmartAgent geeft gemeenten, corporaties en woninginrichters advies over de woonwensen van Nederlanders. André Doffer, verbonden aan SmartAgent, beredeneert dat de samenleving steeds hectischer wordt en dat mensen daardoor na thuiskomst behoefte hebben aan rust en vertrouwdheid.

SmartAgent verdeelt consumenten in vier categorieën. Ten eerste de rode groep, die bestaat uit de creatieve, stedelijke elite. Zij houden van Hella Jongerius en Berlijn. De blauwe groep bestaat uit controlfreaks en ze houden van luxe (BMW, Audi). Met hun fraaie opleidingen en inkomens kunnen ze het betalen. De groene groep is maatschappelijk betrokken en behoudend. Ze kiezen eerder voor Brabantia, Blokker en Bruynzeel. De gele groep bestaat uit standaardgezinnen in standaardhuizen.

De filosoof Alain de Botton meent dat mensen zich thuis omringen door zaken waar ze een tekort aan ervaren. Chaoten kiezen voor rechte lijnen en een strakke structuur, terwijl bureaucraten juist ronde hoeken en speelse kleuren prefereren.

Gebaseerd op: Vrij Nederland