Architectuur

Het eerste architectencongres wil sector terug in vorm brengen

Het eerste architectencongres wil sector terug in vorm brengen
Op donderdagnamiddag 7 juni 2012 organiseert de architectenorganisatie NAV het eerste architectencongres. De Handelsbeurs te Gent zal hiervoor het decor vormen. Op het programma staan debatten en toekomstverkenningen over de dagelijkse praktijk en werkomgeving van de architect. Hoe moet het verder met zijn of haar taken en verantwoordelijkheden, zijn of haar mogelijkheden als ondernemer, de overvloed aan wetten, regels en normen? Is de architect nog in vorm binnen de snel veranderende bouwcontext?

Het congres bestaat uit drie luiken en krijgt een sterk interactief karakter. Regelmatig zullen de aanwezige architecten hun mening kunnen delen. Nieuwsanker Wim De Vilder zal de namiddag aansturen waarbij drie thematieken centraal staan.

De architect verantwoordelijk en aansprakelijk voor het leven?
De architect is een centrale figuur in de bouwsector. Maar men weet hem of haar ook altijd te vinden op het vlak van aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor het volledige proces. Kan het anders? Moeten we concept van uitvoering scheiden? Moeten we andere bouwprofessionals in het badwater trekken? Tijdens het paneldebat wordt deze problematiek diepgaand bekeken en worden nieuwe mogelijkheden onderzocht.

Liggen architecten commercieel en economisch aan de ketting?
Hoe zit het met de inkomsten en de rentabiliteit van de architectenbureaus in Vlaanderen? Via welke middelen en strategieën kunnen wij ervoor zorgen dat ons ereloon in verhouding staat tot de ondernemersrisico’s die wij lopen? Kunnen wij daarbij nieuwe wegen verkennen, zoals bijvoorbeeld deelname in de winst in het kader van een PPS-project?

Is architectuur verlamd door regels en administratieve drift?
De bestaansreden van architectuur ligt in het vinden van creatieve oplossingen voor de vragen en verwachtingen van een opdrachtgever, rekening houdend met alle gegeven randvoorwaarden. Maar wat als die randvoorwaarden gaan woekeren en de gepaste architecturale oplossingen nagenoeg onmogelijk maken? Hoe kunnen wij structuur brengen in het bos van wetten, regels en normen? Opnieuw voer voor een panelgesprek waarin beleidmakers zij aan zij met ontwerpers en uitvoerders zitten.

Het Architectencongres wordt afgesloten door inspirator Ramon Vullings: “Zijn we murw geslagen? Of staan we net aan het begin van ons kunnen? Fit worden door een creatieve en innovatieve aanpak van uw sector”.

Afsluitend wordt er een netwerk receptie aangeboden, waar de aanwezigen met elkaar en met de diverse sprekers en panelleden kunnen nakaarten.

Hoog tijd om een diagnose te stellen van het architectenberoep. Benieuwd? Laat u overtuigen door het programma op www.architectencongres.be en schrijf snel in. Het aantal plaatsen is beperkt.

Praktisch:
Plaats: Handelsbeurs Gent, Kouter 29, Gent
Datum: Donderdag 7 juni van 14 uur tot 17u30, met een aansluitende netwerkreceptie
Deelnameprijs: € 50
Inschrijven: www.architectencongres.be