Algemeen

Herbestemming van Industriële Panden

Zopas kwam het nieuwe (dubbel)nummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift Erfgoed van Industrie en Techniek van de pers, gewijd aan Herbestemming moet goed. Een dik nummer met artikels over nieuwe bestemmingen voor industriële sites, waarvan de conclusie alvast luidt duidelijk stelt dat het proces "vaak een kwestie is van volhouden en creativiteit, waarbij de belangeloze inzet van vele vrijwilligers en een goed publiek draagvlak onontbeerlijk is".
Het tijdschrift vergelijkt de ervaringen van Groot-Brittannië, Nederland en Frankrijk, met enkele in Vlaanderen en Nederland gerealiseerde projecten. Het valt hierbij op dat vooral Groot-Brittannië en Nederland adequate systemen en structuren ontwikkeld hebben om herbestemming van leegstaande panden te stimuleren, en dat herbestemming van bedrijfsgebouwen een belangrijk beleidsaspect is voor de Franse overheid, zeker in Noord-Frankrijk.

De artikels omvatten:
• Kate DICKSON (Manchester): Op zoek naar een nieuwe functie voor leegstaande industriegebouwen: Finding new uses for redundant industrial buildings, and working with the community to deliver local aspirations
• Paul SMITH (Parijs): De herbestemming van industriële gebouwen in Frankrijk
• Arno BOON en Annelies WELGRAVEN: Industrieel erfgoed en herbestemmen? Duurzame Noodzaak. Een kennismaking met BOEi: de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed.
• Eisse KALK: Nieuw leven voor oude gebouwen. De publiekscampagne Nieuw Leven voor Oude Gebouwen in Amsterdam
•W. CALLEBAUT: Montevideo magazijnen: respectvolle herbestemming en restauratie
• Dirk van ALPHEN: De transformatie van de Spoorzone in Tilburg. Een strategie voor industrieel erfgoed.
• Maria LEUS en Ine WOUTERS: Herbestemming Brouwerij Wielemans- Ceuppens als motor voor stadsvernieuwing

Daarnaast nog een museumbespreking van het Haags Openbaar Vervoer Museum en van het Museum der Deutschen Binnenschiffahrt in Ruhrort/Duisburg. En tenslotte nog enkele boekbesprekingen.
Build for Life