Algemeen

Helft bodemdossiers is niet op orde

Ruim 50% van de Nederlandse bodemdossiers is niet op orde, zo blijkt uit onderzoek van de VROM-inspectie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. De diensten onderzochten 210 dossiers van 21 bureaus die zich met bodem- en/of wateronderzoek bezighouden.

Geen enkel erkend adviesbureau blijkt zich helemaal aan de protocollen te houden. Zo ontbreken gegevens over monsternemingen en zijn peilbuizen onvolledig. Ook wordt historisch onderzoek niet goed geregistreerd. Bij slechts twee van de negen onderzochte waterbodemonderzoeken troffen de onderzoekers dit aan. In de landbodemdossiers waren de historische onderzoeken `veelal summier`. Bij zes bedrijven noemen de onderzoekers het registratiegedrag `zorgwekkend`. Hier werden meer dan 20 `kritische` overtredingen aangetroffen. De bedrijven krijgen een tweede kans, maar als er niets verandert volgen er boetes.

De Vereniging van Kwaliteitsborging Bodembeheer vindt dat het rapport weinig over de kwaliteit van het daadwerkelijke veldwerk zegt. De VROM-inspectie is het daarmee eens, maar benadrukt dat het regelmatig niet naleven van eisen een negatieve indicatie geeft over het kwaliteitszorgsysteem van een bedrijf.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life