Algemeen

HeatMatrix LUVO wint Spirits of Innovation Award 2011

De HeatMatrix LUVO van HeatMatrix Group is de winnaar van de Spirits of Innovation Award 2011. Deze innovatieprijs werd op de eerste beursdag van de vakbeurs Energie in ’s-Hertogenbosch uitgereikt. De jury vindt deze warmtewisselaar ‘een mooie innovatie die gemakkelijk en goedkoop geplaatst kan worden.’ Robert Sakko, senior engineer bij HeatMatrix Group is erg trots: “Dit is fantastisch! We zijn heel blij dat de jury het innovatieve karakter van onze warmtewisselaar heeft gezien.”

De andere drie genomineerden waren Derbigum Nederland met Derbipure, IsoBouw Systems met hun product SlimFix Deco en Knipping bouwelementen met de Knipping Prolux Energydakkapel. Energie 2011 duurt nog tot en met donderdag 6 oktober.

De innovatie

Een LUVO is een warmtewisselaar waarmee energie bespaard kan wordt door efficiënt restwarmte terug te winnen bij gebruik van stoomketels tijdens industriële processen. Het gaat om een warmtewisselaar die het warme rookgas in 100% tegenstroomconfiguratie in contact brengt met koude verbrandingslucht. Hiermee kan 2,5 tot 4% van de brandstofkosten bespaard worden. Deze warmtewisselaar kan op elke stoom – of warmwaterketel eenvoudig worden geïnstalleerd.
“Er is nog veel potentie in het terugwinnen van energie uit restwarmte”, aldus de jury. “Vooral corrosie en temperatuurbestendigheid maakt dit product heel innovatief. Het betekent een stap voorwaarts. Warmtewisselaars zorgen voor veel energiebesparing en het is dan ook goed dat deze innovatie de toepasbaarheid verder vergroot. Een kleine innovatie in het materiaal zorgt voor een grotere markt en dus meer energiebesparing.” De jury bestaat uit: Peter Alderliesten (juryvoorzitter) van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Jos Bijman van Platform TVVL, Robin Koek van adviesbureau One2green en Agnes Agterberg van Agentschap NL.

Nieuwe prijs

Er is dit jaar voor het eerst ook een prijs in het leven geroepen voor studenten met een innovatief product of idee. Het gaat om de Young Energy Award. Sander Hoenderdaal met de Energy-App, Arno Kristiaan met de Localsens en Jetse Vink met WarmBouwen zijn de drie genomineerden voor deze prijs. De innovatieve studenten krijgen woensdag 5 oktober aan het einde van de middag te horen wie er naar huis gaat met de Young Energy Award.

Er is gelet op

Bij de inzendingen voor de Young Energy Award is met name gelet op het innovatief vermogen, duurzaamheid of mate van energiebesparing, focus op de klant en marketingwaarde. Bij de inzendingen voor de Spirits of Innovation Award is behalve de criteria - mate van innovatie, energiebesparing en marketingwaarde - ook gelet op de voorbeeldfunctie die het product heeft voor andere bedrijven.

De winnaar van de Spirits of Innovation Award ontving een mediacheque, aangeboden door Energiegids.nl, om de bekendheid van de innovatie in de markt te vergroten. De winnaar van de Young Energy Award ontvangt een iPad2.
Build for Life