Kachels & open haarden

Haarden van Focus : wanneer design ook goed is voor milieu

De vuurhaarden van Focus staan wereldwijd bekend om hun revolutionaire elegantie. Maar ze blinken niet enkel uit in esthetische schoonheid. Ze garanderen namelijk eveneens een bijzonder hoog rendement op vlak van energie. Focus draagt al 40 jaar actief en op duurzame wijze bij aan de bescherming van het milieu. Dit bedrijf aan de voet van de Cevennen beschikt daarvoor over een eigen laboratorium dat de meest strikte internationale standaarden naleeft.

In 1968, creëerde de beeldhouwer Dominique Imbert de Gyrofocus, de allereerste zwevende haard die 360 graden rond zijn as kan draaien. Dit revolutionaire model was het uitgangspunt voor een buitengewoon artistiek, ondernemend en economisch avontuur. Op dit moment verkoopt Focus meer dan 300 haarden per maand en heeft het een honderdtal werknemers in dienst terwijl haar knowhow erkend wordt over de hele wereld. Het bewijs : haar ontwerpen hebben meerdere onderscheidingen in de wacht gesleept en een aantal van haar modellen werden reeds tentoongesteld in de grootste designmusea ter wereld.

Maar het succes van de Focus kachels is niet enkel toe te schrijven aan hun unieke en vernieuwende vormgeving. Dankzij jaren van onderzoek vertonen de ontwerpen van Focus vandaag een optimale prestatie op vlak van energie, met voor het overgrote deel een efficiënt rendement van groter dan of gelijk aan 70 % en een CO-uitstoot van minder dan 0,6 %. Deze resultaten bezorgden het merendeel van de Focus haarden de erkenning van het Franse keurmerk « Flamme Verte », een bewijs voor de ecologische kwaliteit van haar producten. Het feit dat deze haardvuren 360 graden draaibaar zijn, stimuleert hun rendement aangezien de warmte de gebruikers werkelijk “volgt” en het energieverlies zo beperkt wordt.

De haarden van Focus evolueren voortdurend in positieve zin. Een van de onlangs gelanceerde nieuwe ontwerpen met hoog rendement is bijvoorbeeld het model Bathyscafocus met venster, een ophangende en 360 graden draaibare sfeer met een indrukwekkend rendement van 75,7% en een CO-gehalte van nauwelijks 0,26 à 0,28 %. Of nog: de Emifocus, een halve sfeer geplaatst tegen de muur, met opmerkelijk hoge energieprestaties. Dit « vlammende oog dat zich naar de wereld opent » is beschikbaar in twee versies : een versie met een bovenaan aangesloten warme luchtafvoer en een ander met een achteraan aangesloten warme luchtafvoer.

De Focus cataloog telt in totaal een zestigtal modellen. Andere haarden die een erg gewaagde vormgeving combineren met opmerkelijke ecologische prestaties zijn bijvoorbeeld de Chromifocus, een ingebouwde haard met polychrome schuifdeuren om het alledaagse te kleuren, de Oggifocus, met een pyrokeramisch venster en een bijzonder puur design, of nog de Stellafocus, een haard die indruk maakt door zijn architecturale vorm maar eveneens door zijn uitzonderlijk thermisch rendement (79,1% met een CO-gehalte van 0,08%).

De creaties van Focus vormen het bewijs dat esthetische durf en uitzonderlijke technische en ecologische kwaliteiten wel degelijk samen kunnen gaan!