Algemeen

Grote projecten worden duurder door te veel leiders

Grote projecten vallen vaak duurder uit omdat er te veel leiders zijn op één project. Dat zegt Ernst ten Heuvelhof. Hij onderzoekt waarom grote projecten meestal langer duren en duurder uitvallen. Dit probleem geldt niet alleen in Nederland maar ook elders in de wereld. Dat blijkt weer uit een databank van de Deense onderzoeker Bent Flyvbjerg.

In die database staan 258 infrastructurele projecten over de hele wereld, waarbij 86% van de projecten een overschrijding van gemiddeld 28% kende. Volgens Ten Heuvelhof maakt het niet uit of de projecten opgezet worden vanuit het bedrijfsleven of de overheid, de kans op een flop is bij beide partijen even groot.

Hoewel er meerdere redenen zijn aan te geven waarom projecten floppen, ligt de voornaamste oorzaak bij het bestaan van te veel belangen en de aanwezigheid van te veel kapiteins op het schip. In Nederland komt daar bij dat er vaak te lang gepraat en vergaderd wordt voor er daadwerkelijk beweging komt. In sommige gevallen is dit juist gunstig, omdat sommige projecten eerst niets lijken te worden maar later juist worden gewaardeerd.

Gebaseerd op: Elsevier
Build for Life