Algemeen

Grote elektriciteitspanne in VS en Canada


In het Oosten van Verenigde Staten en in een deel van Canada is donderdag rond 16.00 uur lokale tijd de stroom uitgevallen. In New York [foto] kwam alle vlieg-, metro- en treinverkeer tot stilstand. Ook de Canadese hoofdstad Ottawa en het financiele centrum van Toronto zaten zonder stroom. Op Wall Street was de handel net afgesloten toen de stroom uitviel. De Amerikaanse president George W. Bush onderstreepte dat de elektriciteitspanne niet veroorzaakt werd door een terroristische actie.

De precieze oorzaak blijft onduidelijk. Het kabinet van de Canadese premier Jean Chrétien spreekt van een brand in de elektriciteitscentrale Con-Edison aan de Niagara-watervallen op de Amerikaans-Canadese grens. Een woordvoerder van het Canadese ministerie van Defensie spreekt dan weer van een blikseminslag op de centrale. Later sprak defensieminister John McCallum over een panne in een kerncentrale in Pennsylvania.

Duizenden mensen zaten vast in liften, metro's en treinen. Honderdduizenden mensen gingen de straat op. De stroomuitval begon in New York en verplaatste zich daarna naar andere steden, waaronder Detroit en Cleveland en Toronto en Ottawa in Canada. President Bush onderstreepte dat moet worden onderzocht hoe de panne op het stroomnet zo'n immens sneeuwbaleffect kon hebben.

Sommige delen van de getroffen steden hebben opnieuw stroom. Dat is onder meer het geval voor New York en het westen van Ottawa. Volgens de autoriteiten van de Canadese provincie Ontario, die donderdag de noodtoestand uitriepen, zou het nog twee dagen kunnen duren voor iedereen weer elektriciteit heeft.

Tot nu toe heeft de elektriciteitspanne nog geen ongevallen of gewonden veroorzaakt. De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg zei donderdagavond op CNN dat alle mensen die in de New Yorkse metro's vastzaten, zonder problemen geëvacueerd zijn. Hij stelde ook dat de New Yorkers kalm zijn. Van zodra ze vernamen dat het niet om een terroristische aanslag ging, bleken ze gerustgesteld.
Build for Life