Sinds eind augustus is er in Vlaanderen een nieuwe bodembeheerorganisatie in Vlaanderen operationeel, met name Grondwijzer. Hierdoor komt er een einde aan de "de facto" monopoliesituatie van de Grondbank. Grondwijzer werd opgericht door Bouwunie, NAV, de Vlaamse Architectenfederatie en SGS Nederland. Bij Grondwijzer kan men terecht voor alle wettelijke verplichtingen waaraan men dient te voldoen wanneer men grond wenst uit te graven en/of te vervoeren. Grondwijzer heeft er voor gezorgd dat dit met een minimum aan administratie doch op een wettelijk sluitende manier kan gebeuren. Dat hier behoefte aan is getuigen de talloze vragen die de afgelopen weken reeds op het secretariaat zijn binnengekomen. Grondwijzer staat thans volledig klaar om deze bedrijven allemaal op te vangen en verder te helpen.
Op 1 april 2004 is de regeling grondverzet definitief en volledig in werking getreden. Hierdoor kan grond niet zomaar afgegraven en ergens anders gedeponeerd worden. De regeling beschermt de ontvanger van de uitgegraven bodem en waarborgt de traceerbaarheid van deze bodem. Daartoe dienen de nodige rapporten en documenten opgesteld worden. Tot voor kort kon men hiervoor enkel terecht bij de Grondbank. Met de officiële erkenning op 15 juni 2004 door de minister van Leefmilieu van Grondwijzer als bodembeheerorganisatie bestaat er nu een efficiënt alternatief. Sinds eind augustus is Grondwijzer volledig operationeel en werkzaam.
Grondwijzer is een initiatief van Bouwunie, NAV, de Vlaamse Architectenfederatie en SGS Nederland. Via Bouwunie heeft Grondwijzer de noodzakelijke representativiteit binnen de sector van het grondverzet en kan men stellen dat het initiatief gedragen wordt door de aannemerssector. Via NAV zijn de architecten en bijgevolg ook de bouwheren vertegenwoordigd. Via SGS Nederland werd de nodige technische deskundigheid in huis gehaald. Grondwijzer werd opgericht als een VZW, dit is ten andere een wettelijke vereiste.
Grondwijzer richt zich tot de bouwheren die bij hun (ver)bouwplannen geconfronteerd worden met af- of aanvoer van grond, tot de aannemers en vervoerders die het grondwerk uitvoeren, tot de architecten die de bouwheer bijstaan, tot de erkende bodemsaneringsdeskundigen en tot alle andere actoren uit het grondverzet. Men is verplicht een beroep te doen op de diensten van een erkende bodembeheerorganisatie als men een grondverzet heeft van meer dan 250 m³ wanneer het handelt over niet-verdachte grond of vanaf 1 m³ wanneer het gaat om verdachte grond die men wenst af te voeren.
Men kan bij Grondwijzer terecht voor volgende diensten :
- Conform laten verklaren van het technisch verslag zodat het bodembeheerrapport kan worden aangevraagd
- Aanvragen van een bodembeheerrapport
- Aanvragen van de transportdocumenten in het kader van de traceerbaarheid
- Alle advies m.b.t. uitgegraven bodem
De diensten van Grondwijzer worden on line aangeboden met een minimum aan administratie zodat op een snelle en efficiënte, doch sluitende wettelijke manier kan worden ingespeeld op de wettelijke verplichtingen. Hier is ten andere ook een grote vraag naar. Bij Grondwijzer komen immers zeer veel vragen binnen naar de werking, de toetredingsvoorwaarden ... Grondwijzer is ondertussen volledig operationeel en klaar om haar wettelijke taak op te nemen binnen het grondverzet.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam