Verwarming & Sanitair

Grondbuizen: theoretisch interessant maar praktisch problematisch?

In passiefbouw wordt vaak geopteerd voor het principe van de grondbuis. Op zich een interessante techniek, maar in de praktijk vaak een bron van algen- en schimmelvorming volgens Nathan Van den Bossche van de Universiteit Gent. De firma Rehau erkent de problemen, maar geeft aan dat deze vermeden kunnen worden door de juiste buizen te gebruiken en door aandacht te besteden aan een perfecte plaatsing.

Een grondbuis is een kunststof buis die op een diepte van ongeveer 2 meter en over een totale lengte van ongeveer 50 meter onder de grond geplaatst wordt. In de zomer wordt buitenlucht aangezogen en wordt deze op passieve wijze gekoeld. In de winter gebeurt het omgekeerde en wordt de koude buitenlucht opgewarmd waardoor je dus gratis verwarming krijgt.

Perfecte helling onmogelijk

Op zich een heel goed systeem maar in de praktijk loopt het volgens Nathan Van Den Bossche vaak verkeerd. “In de zomer wordt de warme en vochtige buitenlucht afgekoeld waardoor je condensatie krijgt en dus een opstapeling van water. Daarom legt men deze buizen in een helling, maar praktisch is een perfecte helling onmogelijk en zijn verzakkingen niet te vermijden waardoor het water in de buis blijft staan. In warm en stilstaand water vormen zich algen, beestjes en insecten met alle gevolgen van dien. In Duitsland heeft men daarom al in meer dan 1000 woningen deze buis afgesloten en raadt men deze techniek ook af. Er bestaat evenwel een alternatief waarbij men een grond in de buis legt waar men een vloeistof door laat lopen die de energie uit de grond transporteert om aan te wenden in het ventilatiesysteem. Zo krijg je ook gratis warmte zonder het risico op de net geschetste problemen.”

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be