Duurzaam Bouwen

Groene besparingen in gebouwen contractueel gegarandeerd

Een gegarandeerde energiebesparing op papier bij werken aan uw gebouw? Het Agoria Green Building platform, dat fabrikanten en leveranciers van energie-efficiënte producten en diensten groepeert, lanceert het Esco-modelcontract met performantiegarantie voor de privémarkt. In dit contract garandeert de uitvoerder van de werken een energiebesparing. En indien de energiebesparing niet gehaald wordt, dan komt het bedrijf dat dit contract aanbiedt tussenbeide voor het verschil. Kost van het contract? Niets. Opbrengst? Naargelang de situatie een energiebesparing van gemiddeld 30 procent.

Huizen en gebouwen zijn goed voor meer dan 40 procent van het totale eindenergieverbruik in België. Het plaatsen van nieuwe verwarmingsketels, isolatie, zonnepanelen, een energieboekhouding bijhouden, de vernieuwing van de verlichting, plaatsen van daglichtsturing,…: het zijn allemaal energiebesparende ingrepen voor gebouwen. Agoria, de federatie van de technologische industrie, schat dat men gemiddeld 30 procent kan besparen op het energieverbruik door gebruik te maken van de huidige beschikbare technologieën zoals energie- managementsystemen en energie-efficiënte toestellen.

Energie besparen in kantoren

De grootste besparingen zijn mogelijk in de tertiaire sector zoals commerciële gebouwen, kantoren, ziekenhuizen, overheidsgebouwen, ... Voor de tertiaire sector lanceert het Agoria Green Building platform het Esco-modelcontract met garantie op energiebesparing. Esco staat voor ‘Energy Service Company’. De bedrijven ABB, Honeywell, Siemens, Schneider en Trieco werkten met Agoria dit modelcontract mee uit, maar het zal ook door andere bedrijven uit de sector worden aangeboden. De verwachte resultaten op energiebesparing worden contractueel gegarandeerd door de uitvoerder van het contract.

Indien de doelstellingen niet worden behaald, dan wordt in het contract duidelijk vermeld wat de tegemoetkoming is door de aanbieder. Dit is de bijpassing van het verschil tussen wat er in het contract staat en het uiteindelijke resultaat.

Hoe financieren?

Wie investeert in energiebesparingen, moet in eerste instantie natuurlijk geld vrij maken. Maar door energie te besparen, wordt die investering snel terug verdiend. En ook hier helpt een Esco-contract. De aanbieders helpen de klant immers met de keuze van de beste financieringsmodellen.

Link: www.agoria.be/greenbuildingplatform