Interieur

Green Door Solution garandeert enerziezuinige winkeltoegang

Duurzaam ondernemen is bij Besam geen holle slogan. Dat bewijst de wereldwijde marktleider in deuroplossingen nog maar eens met zijn Green Door Solution, dé milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing voor winkels die hun klanten een warm welkom willen bieden.

Proefproject in Amsterdam

In samenwerking met de gemeente Amsterdam liet Besam Nederland door een onafhankelijk onderzoeksbureau een studie uitvoeren naar de impact van een beter beleid inzake energieverlies in winkels. De open-deur-filosofie van heel wat winkels - waarbij men er tot nog toe vanuit ging dat winkels waar de deuren continu open blijven meer uitnodigend zijn en dus meer klanten over de vloer krijgen - gaat in de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk gepaard met een enorm hoog energieverbruik om de temperatuur in de winkel aangenaam te houden. In de praktijk betekent dit dat ter hoogte van de ingang constant een breed luchtgordijn zijn warmte naar buiten blaast.
Gevolg: een energiefactuur die de pan uitrijst!

Het proefproject liep gedurende 9 maanden in een Amsterdamse vestiging van de winkelketen DA Drogisterij. Een onafhankelijk onderzoeksbureau voerde een monitoring uit voor en na de installatie van de Besam Green Door Solution. De resultaten waren positief over de hele lijn. De combinatie van de werkende schuifdeur met het luchtgordijn zorgde voor een besparing van maar liefst 43% op de energiekosten voor verwarming.

Green Door Solution

De milieubewuste oplossing van Besam bestaat uit de installatie van een automatische schuifdeur in combinatie met een luchtgordijn. Eventueel bestaande handbediende buitendeuren of rolluiken kunnen behouden blijven voor afsluiting 's nachts.

Van zodra een klant aankomt, wordt hij gedetecteerd door een radar. Onmiddellijk gaat dan het luchtgordijn blazen en gaat de automatische schuifdeur open. Het luchtgordijn treedt met andere woorden enkel in werking als een klant binnenkomt of weer buitengaat.

Niet minder klanten door gesloten deuren

Héél opvallend in het onderzoek was ook dat het gemeten bezoekersaantal in de winkel steeds op hetzelfde peil is gebleven, zowel voor als na de installatie. Er was ook geen verschil met het aantal betalende bezoekers van de winkel in vergelijking met andere vestigingen. Open deuren trekken dus niet per se meer klanten en kopers aan. Of anders gezegd: gesloten deuren leveren niet minder klanten op en gaan niet gepaard met omzetverlies.

Niets dan voordelen

Met de Green Door Solution gaan energiebesparing en klantvriendelijkheid hand in hand. Naast deze essentiële troeven zijn er nog andere aantrekkelijke voordelen.

De combinatie van de schuifdeur met het gericht werkende luchtgordijn zorgt voor een besparing van een indrukwekkende 43% op de energiekosten voor verwarming (gemeten bij het proefproject in Amsterdam). Dit gaat op geen enkel moment ten koste van het aantal bezoekers en/of kopers. Bij een bevraging onder het cliënteel bleken de reacties zelfs erg positief. Dankzij de vlotte opening van de deuren worden ze geenszins gehinderd of vertraagd bij het betreden van de winkel. Bovendien wordt het milieuvriendelijke karakter van het systeem extra gewaardeerd.

Bijkomende pluspunten zijn:
. een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit in de winkel doordat minder schadelijke uitlaatgassen van auto's binnenkomen,
. een aanzienlijke vermindering van de tochtcirculatie en dus aangenamer werken voor het kassapersoneel,
. een beperking van geluidsoverlast door voorbijrijdend verkeer omdat de deur enkel opengaat als een klant de zaak betreedt en niet telkens wanneer iemand de deur passeert,
. een extra drempel voor mogelijke gelegenheidsdieven.