Algemeen

Gouden Baksteen voor minister Marino Keulen

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, reiken de Gouden Baksteen uit aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering Marino Keulen. De uitreiking op vrijdagavond 8 februari in De Bijloke in Gent vormt het hoogtepunt van het jaarlijkse evenement van Bouwunie en NAV dat ruim 1.000 aanwezigen lokt. De Gouden Baksteen verloopt in samenwerking met Wienerberger, vakbladuitgever PMG en Fortis.

Op de foto: Marino Keulen en Hilde Masschelein (Bouwunie)

De Gouden Baksteen, een initiatief van Bouwunie en NAV, bekroont elk jaar een verdienstelijke politieke persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De selectie gebeurt door een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers.

Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn elfde verjaardag. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. De uitreiking van de Gouden Baksteen staat er centraal. In het verleden mochten persoonlijkheden als Vlaams minister-presidenten Patrick Dewael en Kris Peeters, en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke en Sabine Laruelle de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond en Vlaanderen Bouwt vielen al in de prijzen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.

Marino Keulen, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, wint de Gouden Baksteen omwille van zijn palmares aan realisaties en plannen in het voor de bouwsector belangrijke domein “wonen”, en dit sinds midden 2003:

Minister Keulen heeft serieuze inspanningen geleverd om het aanbod van sociale woningen te vergroten. Tussen 2002 en 2006 breidde het patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappijen uit met meer dan 5%. Nooit eerder werd zoveel geïnvesteerd. Voor 2008 voorziet de minister 400 miljoen euro voor nieuwbouw (3.000 woningen) en renovatie (6.000 woningen). Met het nieuwe financieringssysteem (van kracht sinds begin dit jaar) krijgen de sociale huisvestingsmaatschappijen bovendien meer zuurstof voor de bouw en de renovatie van woningen en om gronden en goede woningen aan te kopen. De minister heeft het daarnaast ook mogelijk gemaakt om de privé-sector te betrekken in de sociale woningbouw, waardoor er een extra aanbod van sociale woningen wordt gecreëerd. De minister wil nog dit jaar een woonbevak lanceren, als financieel instrument om geld op te halen bij investeerders waarmee extra woningen kunnen worden gebouwd.

- Door middel van premies tracht minister Keulen de kwaliteit van het bestaande woningenpatrimonium op te krikken. Meer in het bijzonder voerde minister Keulen de renovatiepremie in (voor structurele werkzaamheden, waarbij ook het ereloon van de architect subsidieerbaar is) en paste hij de verbeterings- en aanpassingspremie (VAP) aan (aanpassingswerken voor bejaarde of gehandicapte en kleinere structurele verbeteringen). Hij trok de inkomensgrenzen voor de VAP op en breidde het toepassingsgebied ervan uit naar de voorkoming van CO-vergiftiging. In 2007 werden 10.197 verbeteringspremies en aanpassingspremies toegekend voor een totaalbedrag van 13 miljoen euro (3.770 weigeringen/13.000 aanvragen). De gemiddelde VAP bedraagt ongeveer 1.280 euro. In 2007 zijn 7.437 renovatiepremies toegekend voor een totaalbedrag van 45,2 miljoen euro (16.000 aanvragen! waarvan nog een deel in behandeling en 2.141 geweigerd). De gemiddelde renovatiepremie bedraagt ongeveer 6.000 euro. Doorn in het oog van Bouwunie en NAV is dat minister Keulen ook doe-het-zelvers een renovatiepremie geeft. Niet dat Bouwunie en NAV iets tegen echte doe-het-zelvers hebben, maar de ervaring leert dat niet alle “doe-het-zelvers” ook daadwerkelijk zelf de werken uitvoeren. Het gevaar is dus groot dat de Vlaamse regering zo zwartwerk subsidieert. Minister Keulen heeft Bouwunie en NAV alvast beloofd deze belangrijke bekommernis op te nemen in zijn evaluatie van de Vlaamse renovatiepremie medio 2008.

- Minister Keulen heeft voor 2008 het budget voor huursubsidies opgetrokken tot 30 miljoen euro. Dit moet mensen die al heel lang op een sociale huurwoning wachten, in staat stellen om een woning op de private huurmarkt te huren. De minister is zich ervan bewust dat hij hiermee niet alle noden oplost en blijft daarom inzetten op 3 sporen: eigendomsverwerving (via o.a. premies), sociale huur (blijven bouwen) en private huur (met huursubsideis en kwaliteitsbewaking).

- De Vlaamse Woonraad, actief sinds enkele maanden, is samengesteld door Minister Keulen en bevat vertegenwoordigers uit alle bij het woonbeleid betrokken groepen (deskundigen, vertegenwoordigers van het middenveld (bewoners, eigenaars, bouwers) en van de overheid). Zij moeten overleggen over het woonbeleid in het algemeen en de regering adviseren over de hoofdlijnen van het woonbeleid en over ontwerpen van decreet en besluit.
Build for Life