Algemeen

Gouden Baksteen voor minister Kris Peeters

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, reiken de Gouden Baksteen uit aan Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur Kris Peeters. De uitreiking op vrijdagavond 23 februari in Auditorium 2000 van Brussels Expo (tijdens Batibouw) vormt het hoogtepunt van het jaarlijkse evenement van Bouwunie en NAV dat ruim 1.200 aanwezigen lokt. De Gouden Baksteen verloopt in samenwerking met Wienerberger, vakbladuitgever PMG en Fortis.

De Gouden Baksteen, een initiatief van Bouwunie en NAV bekroont elk jaar een verdienstelijke politieke persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De selectie gebeurt door een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers.

Dit jaar viert de Gouden Baksteen (voorheen bekend als Glazen Baksteen) zijn tiende verjaardag. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. De uitreiking van de Gouden Baksteen staat er centraal. In het verleden mochten persoonlijkheden als Vlaams minister-president Patrick Dewael en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke en Sabine Laruelle de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond en Vlaanderen Bouwt vielen al in de prijzen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.

Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, wint de Gouden Baksteen omwille van zijn palmares aan realisaties en plannen in domeinen die de bouwsector rechtstreeks aanbelangen, sinds zijn aantreden in juli 2004:

- Minister Peeters zette na de gasramp in Ghislenghien, KLIP (Kabel- en Leidinginformatieportaal) op de rails, de voorloper van een volledig kadaster van de ondergrond. Met KLIP zal een planaanvraag voor alle ondergrondse nutsinfrastructuur elektronisch kunnen gebeuren via één muisklik.

- De afgelopen jaren heeft minister Peeters heel wat inspanningen geleverd om de noodzakelijke investeringen in waterzuivering op peil te brengen. Aquafin voert de belangrijke missing links in de waterzuiveringsinfrastructuur van onze grote agglomeraties uit en zal de bestaande infrastructuur optimaliseren en afkoppelingsprojecten van hemelwater en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties afwerken. Daarnaast trekt de minister ook de subsidiëring van de gemeentelijke rioleringen structureel omhoog en investeert hij opnieuw in gewestwegen.

- Minister Peeters maakte de energieprestatieregelgeving (die nieuwe woningen en gebouwen strengere isolatie- en ventilatie-eisen oplegt) verteerbaarder. Hij investeerde zwaar in opleiding en voorlichting en bracht een aantal verbeteringen aan.

- Bestaande woningen vertegenwoordigen ook een niet te verwaarlozen energiebesparingspotentieel. Minister Peeters gaat daarom het isoleren van daken en zoldervloeren alsook het plaatsen van superisolerende beglazing en condensatieketels stimuleren en ondersteunen.

- Op milieuvlak probeert minister Peeters een aantal reglementeringen te vereenvoudigen zonder ze inhoudelijk af te zwakken. De integrale milieuvoorwaarden verminderen de rompslomp voor de kleine schrijnwerkersbedrijven. De grondverzetregeling biedt nu meer rechtszekerheid voor de aannemers die grond uitgraven en elders aanleveren.

Naar aanleiding van de Gouden Baksteen belichtten Bouwunie en NAV meteen de belangrijkste programmapunten uit de eisenbundels van beide sectororganisaties voor de eerstvolgende federale regering.
Build for Life