Algemeen

Gouden Baksteen voor Vlaamse regering

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, en NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, reiken de Gouden Baksteen uit aan de voltallige Vlaamse regering. Hiermee drukken beide organisaties hun waardering uit voor de prestaties van de regeringsploeg, waarbij vooral de investeringen in infrastructuur en gebouwen door de verschillende departementen in het oog springen, alsook de hoge aandacht voor de renovatie en het energiezuinig maken van woningen, en de inspanningen om de aantrekkingskracht van het technisch (o.a. bouw)onderwijs te verhogen en Vlaanderen schuldenvrij te maken. De uitreiking op vrijdagavond 6 februari in De Bijloke in Gent vormt het hoogtepunt van het jaarlijkse evenement van Bouwunie dat ruim 1.000 aanwezigen lokt. De Gouden Baksteen verloopt in samenwerking met Wienerberger, ADMB, Federale Verzekering en Bulex.

De Gouden Baksteen, een initiatief van Bouwunie, in samenwerking met NAV, bekroont elk jaar een verdienstelijke politieke persoonlijkheid omwille van zijn of haar positieve impact op de bouwsector. De selectie gebeurt door een vakjury van aannemers, architecten, bouwmaterialenfabrikanten en vertegenwoordigers van de vakpers.
Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn twaalfde verjaardag. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. De uitreiking van de Gouden Baksteen staat er centraal. In het verleden mochten persoonlijkheden als Vlaams minister-presidenten Patrick Dewael en Kris Peeters, en de ministers Leo Peeters, Didier Reynders, Dirk Van Mechelen, Frank Vandenbroucke, Sabine Laruelle en Marino Keulen de begeerde trofee in ontvangst nemen. Maar ook organisaties als de Gezinsbond en Vlaanderen Bouwt vielen al in de prijzen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren.

De Vlaamse regering wint de Gouden Baksteen omwille van haar palmares aan realisaties en plannen in de voorbije legislatuur. Voor de bouwsector springen daar enkele belangrijke beleidskeuzes uit.
Deze regering was duidelijk een investeringsregering. De verschillende departementen verhoogden hun investeringsinspanningen waardoor heel wat projecten concrete vorm kregen en nog zullen krijgen in de volgende maanden. We denken aan de vele wegenwerken, de serieuze verhoging van het aanbod van sociale woningen, de op stapel staande nieuwe schoolgebouwen, rusthuizen en sportinfrastructuur, het wegwerken van een aantal missing links in ons wegennet, de waterzuiveringsprojecten en de opmaak van het KLIP (Kabel- en LeidingInformatiePortaal). Investeren deed de Vlaamse regering ook in het opkrikken van de kwaliteit van onze woningen. De renovatiepremie (voor structurele werkzaamheden waarbij ook het ereloon van de architect subsidieerbaar is), de aanpassing van de verbeterings- en aanpassingspremie (o.a. uitbreiding met de voorkoming van CO-vergiftiging) en de tussenkomsten voor energiebesparende maatregelen maken het de Vlaming gemakkelijker om zijn (ver)bouwprojecten te realiseren. Bouwunie steunt volop het energierenovatieprogramma 2020 dat er voor moet zorgen dat er tegen 2020 geen energieverslindende woningen meer zijn. Bouwunie is uitermate tevreden dat de Vlaamse regering deze legislatuur zeer duidelijk aandacht heeft geschonken aan het technisch onderwijs. Ze probeerde een betere aansluiting te realiseren van het onderwijs op de arbeidsmarkt, werkte aan de opwaardering van het TSO en BSO en aan een effectieve tewerkstelling voor de leerlingen uit het deeltijds onderwijs. Ook werd de grondslag gelegd voor een volwaardig “hoger beroepsonderwijs”. Tot slot is Bouwunie tevreden dat de Vlaamse regering op een bedachtzame manier met de middelen is omgesprongen zodat ze nu in 2009 kan meedelen geen schulden meer te hebben.

Bouwunie maakt van de gelegenheid gebruik om haar belangrijkste aandachtspunten voor de komende maanden mee te geven. In deze economisch moeilijke tijden is het in de eerste plaats noodzakelijk dat de Vlaamse regering blijft investeren. De komende maanden zijn cruciaal. Om een inzinking van de bouwactiviteit en de tewerkstelling in de sector tegen te gaan, moet de Vlaamse regering haar reguliere investeringsmiddelen optrekken, ze op korte termijn omzetten in concrete projecten en per domein (wegenbouw, scholenbouw, bouw van ziekenhuizen en rusthuizen, sociale woningen, ...) de aanbestedingsrijpe dossiers oplijsten en zo snel mogelijk op de markt brengen. De overgang naar de volgende regeringsploeg mag daarop geen negatieve invloed hebben. Tot slot vraagt Bouwunie de Vlaamse regering om zo snel mogelijk de Verzekering Gewaarborgd Wonen voor bouwers en kopers opnieuw in te voeren. De onzekerheid over hun toekomstige tewerkstelling en financiën doet veel kandidaat-kopers en –bouwers aarzelen. De Verzekering Gewaarborgd Wonen voorziet in een dekking voor wie zijn hypothecaire lening niet meer kan betalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering biedt zeker in financieel onzekere tijden een belangrijke duw in de rug van wie wil investeren in een woning.

Build for Life