Algemeen

Goed ingerichte bouwplaats stimuleert productiviteit

Vrijwel elke aannemer (89%) geeft aan dat binnen hun organisatie meer en meer aandacht besteed wordt aan de bouwplaats. De bouwplaatsvoorzieningen worden daarbij zowel vanuit arbeidsperspectief als vanuit het perspectief van vandalisme en diefstal bekeken (84%). Terecht, want de bouwers geven spontaan aan dat goede bouwplaatsinrichting en ­voorzieningen onder andere een positief effect hebben op productiviteit, kwaliteit, plezier én rendement. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in opdracht van Heras Buitenplaatsbeveiliging onder het BouwPanel onderzoek deed.

Bouwplaatsvoorzieningen geïntensiveerd
De bouwplaats wint absoluut aan belang en wordt steeds uitgebreider ingericht: van ‘must haves’, zoals een bouwkeet (93%) en hekwerk (87%) via toegangscontrole- (10%) en alarmsystemen (7%) voor de gehele bouwplaats tot zelfs een bidruimte voor bouwvakkers (1%).

Productiviteit omhoog, kosten naar beneden
Goede bouwplaatsinrichting en -voorzieningen zijn direct merkbaar. Een goede beveiliging van de bouwplaats (middels bijvoorbeeld hekwerken, toegangscontrolesystemen, bewakingsdiensten, enz.) drukt de aanzienlijke kosten (door de bouwers zelf geraamd op 210 miljoen euro per jaar) van vandalisme en diefstal. Laat staan gevolgkosten, want bij zowel diefstal als vandalisme wordt het bouwproces vrijwel altijd in enige mate verstoord (met faalkosten tot gevolg).

Maar ook worden productiviteit (57%) en kwaliteit (56%) positief beïnvloed door de juiste voorzieningen op de bouwplaats en ook het plezier in het werk stijgt (46%). Niet verassend dus dat 29% van de aannemers direct verwijst naar een stijgend rendement op projecten bij de juiste bouwplaatsvoorzieningen.
Build for Life